tisdag 14 april 2020

Tårtor i påsk

Jag är inte alls förtjust i tårtor. Men kakor är mumsigt. Ibland är ju gränsen mellan en tårta och en dekorerad kaka hårfin. Denna påsk har jag bakat två kakor/tårtor och lägger in båda recepten här.

Kladdkaka med söt-salt kola

Botten:
  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl mjöl
  • ½ dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
Smält smöret och rör ner chokladen så den också smälter
Rör ihop ägg och socker. Tillsätt de torra ingredienserna och sen det smälta.
Grädda 16 minuter i 175 grader
Låt kallna

Glasyr:
  • 100 g philadelphiaost
  • 2 dl vispgrädde
  • 1½ dl kolasås
  • 1 stor nypa flingsalt
  • hackad dajm
  • physalis i bitar eller skivor
Vispa ost och grädde fluffigt. Rör ner kolasås och salt.
Spritsa över kakan och strö över dajm och physalis.
Receptet är hämtat från Fridas bakblogg

Vegansk snickerskaka

Den här kakan var för mycket av allt. Här har jag minskat ner vissa delar till något som förhoppningsvis blir mer rimligt. 
Botten:
  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ dl potatismjöl
  • 1½ msk kakao
  • 1½ dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • En gnutta salt
  • ½ msk äppelcidervinäger
  • 5 msk olja
  • 1 dl kokande vatten
Blanda de torra ingredienserna. Rör i vinäger och olja. Tillsätt det kokande vattnet.
Grädda i 40 minuter i 175 grader.
Låt bottnen kallna helt innan du lägger den på ett fat och dekorerar den.

Kolasås:
  • ½ dl vegansk grädde
  • ½ dl socker
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 msk mjölkfritt margarin
Koka grädde, socker och sirap tills den når 114 grader. Rör sen ner margarinet och låt såsen kallna.

Jordnötskräm:
  • 100 gram mjölkfritt margarin
  • 2 dl florsocker
  • ½ dl vegansk vispgrädde
  • 1½ dl jordnötssmör
Vispa ihop margarin och socker, vispa i grädde och slutligen jordnötssmör.
Spritsa krämen över bottnen.
Ringla över kolasåsen
Strö över salta jordnötter och hackad mörk choklad.

Originalreceptet finns på Fridas vegobak

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar