tisdag 26 november 2019

Godis - blä

Nej, jag har inte ledsnat på godis eller påbörjat någon ny hälsomeny. Jag är fortsatt väldigt svag för choklad, ostbågar och en del annat.

Men varför då "blä" i rubriken?
Jo kvällens godiskokande gav inte nåt frestande resultat.

Jag är bjuden på Glöggmys då alla tar med något som passar till glögg. Så jag ville göra något julgodis och hittade ett recept på passionstryfflar. Det var svårt att få ihop smeten, speciellt som jag försökte följa receptet, men så småningom var den klar och provsmakades. Vilken besvikelse: det smakade nästan bara vit choklad. Vit choklad kan visst vara gott, men om en håller på en lång stund och kokar ihop flera ingredienser är ju förhoppningen en intressant blandning eller brytning av smaker. Nåja, efter en stund i kyl gjorde jag klart dem och rullade dem i kokos. Smakade igen och nu var det bättre. Kan kanske bli helt ok när de blivit helt kalla. Men långt ifrån en ny favorit.

Under tiden funderade jag på brända mandlar. Det är ju gott och går relativt snabbt. Men eftersom jag nu är inne i en salt period ville jag blanda salt i socker-vattnet. Jag gissar att det finns en kemisk förklaring och att det är saltets fel att sockret aldrig kristalliserade sig. Jag sjöd dem länge, och till slut hade jag mandlar i en sörja av bränt socker och det osade rejält i hela köket. Bara att slänga alltihop.

Inte helt nöjd med kvällens insats alltså. Jag får väl ta med de där tryfflarna och hoppas att nån annan tycker de är godare än jag gör. Jag borde kanske hålla mig till gamla beprövade favoriter när det gäller julgodis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar