söndag 24 november 2019

Stycka älg

Förra helgen sköts en älg av vårt jaktlag och igår styckades den, något jag sett fram emot i flera dagar. Förra året fick jag möjlighet att gå i lära hos vår gamle styckarmästare, och nu tog jag chansen att repetera och uppdatera mig. Kvällen innan tittade jag igenom de filmer vi spelade in förra året och det var nyttigt, och gjorde att jag hade större förförståelse igår.

En älg på närmare 200 kg slaktvikt styckades ner till drygt 100 kg benfritt kött uppdelat i elva högar - en hög var till oss tio i jaktlaget, och en hög med filéerna som vi äter upp tillsammans när det blir filéfest. Förutom KG (styckaren på 88 år) var vi sex stycken från jaktlaget (åtta på slutet) som jobbade i knappt fyra timmar. Ja, vi pausade och fikade och pratade också så klart. Jonas och jag jobbade närmast KG och skar och sågade ner hela djurkroppen, och de andra putsade bort hinnor och slamsor innan de skar ner sjuttio kilo till småbitar som blir färs eller grytbitar när de fördelats. Vi vid det första bordet hade det tyngsta jobbet, men det roligaste i mina ögon. Men alla behövdes och alla jobbade på rejält.

Jag var trött i kroppen av arbetet och trött i skallen av koncentration och lärdomar, men mycket nöjd när vi var klara.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar