måndag 1 april 2019

Frö-frukt-bröd

Jag bakade bröd idag. Som vanligt efter principen "man tager vad man haver".
Idag hade jag ganska mycket hemma: fruktkött och kärnor från en pumpa och dadlar som nästan var för gamla. Det blev extra bra: riktigt gott, ganska grovt, rejält mättande och med lite tuggmotstånd. Så här listar jag vilka ingredienser jag hade, och ungefärliga mängder.

2 pkt blå jäst
1 dl ljus sirap
1 msk salt
1 påse brödkryddor
1 l ljummet vatten
7,5 dl riven och urkramad pumpa (eller squash)
2-3 dl rostade pumpakärnor
5 dl havregryn
1,5 dl linfrön
3-4 dl solroskärnor
1-2 dl hackade torkade plommon
3,5 dl hackade dadlar
mjöl till lagom konsistens, kanske 2,5 l (mest rågsikt men även en del vetemjöl)

Arbetade degen kraftigt
Lät jäsa tills den inte fick plats i bunken längre
Delade degen i två halvor.
Den ena plattade jag ut i en långpanna (mjöl under och mjöl på händerna) och skar upp i 24 bitar som bröts isär efter gräddning
Den andra blev två runda limpor som fick samsas på en plåt
Lät jäsa en knapp halvtimme
Gräddade 200 grader tills de kändes klara, ca en halvtimme

Vi avnjöt brödet ljummet med bara smör och ost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar