måndag 22 april 2019

Lyckade recept

En del saker blir extra goda. Men eftersom jag alltid lagar mat "på en höft" och kör på känsla är det svårt att skriva ner ett exakt recept.

För ett par veckor sedan blev jordärtskockssoppan så där extra god. Men då glömde jag skriva ner hur jag gjorde. Soppan igår blev också riktigt god. Så här gjorde jag.

Skrapa jordärtskockorna rena och koka dem i saltat vatten. Byt vatten två gånger för att få bort en del av det som ger så mycket gaser i magen.
Klipp bacon i strimlor och stek tills de är knapriga. Lägg upp på ett hushållspapper så en del av fettet sugs upp.
Skär gul lök i mindre bitar och stek i bacon-fettet som är kvar i pannan. Den ska bara bli mjuk och glansig, behöver inte få färg.
Kör jordärtskockor och lök i matberedarens mixer tillsammans med lika delar vitt vin och grädde. Krydda med vitpeppar, grönsakssalt och pressad vitlök (muskotnöt och grönsaksbuljong funkar säkert också).
Häll tillbaka allt i grytan och låt koka upp. Den ska vara ganska tjock, men kan eventuellt behövs spädas med lite vatten.
Ös upp i skålar.
Strö på bacon och färsk nyklippt timjan.
Servera gärna med bröd.Kotlettrad av vildsvin
Bryn köttet på alla sidor i smör, krydda med grönsakssalt och svartpeppar.
Häll på vatten, lägg i en chilifrukt, ett par vitlöksklyftor, enbär och några stjälkar luftlök. Låt puttra tills köttet är färdigt.
Ta upp köttet, skär loss från benet och skär i ganska tunna skivor.
Sila av skyn.
Sås:
Smält en klick smör, rör i ett par msk mjöl och späd med skyn.
Tillsätt lite grädde, en skvätt whisky och lite soja.
Krydda eventuellt med vitpeppar.
Servera med kokt potatis och broccoli och kanske gelé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar