fredag 31 augusti 2018

Tid, frys och paj

Tiden rusar. Livet består mest av måndagar och fredagar, för det är de dagarna som uppmärksammas eftersom de markerar gränsen mellan jobbdagar och lediga dagar. Idag är redan sista augusti och hösten har kommit med ihållande regn (välbehövligt) och blåst. Antar att det bästa är att försöka leva här och nu, att vara närvarande och inte leva varken i drömmar eller minnen. Men det är inte alltid enkelt.

Kvällarna den här veckan har till stor del ägnats åt att laga mat för att ta tillvara av den stora skörden. Men nu förskjuter vi problemet: när lagret färska grönsaker på bänken minskas, så fylls frysarna mer och mer. Plus att vi har haft jaktlycka på sistone. Vi överväger allvarligt att köpa en frys till. Hur många är rimligt att ha? När vi både är jägare och odlare och jag dessutom gillar att baka?!

En plåt moussaka har jag gjort och ett antal små och en stor äppelpaj. Jag hittade ett nytt recept på tomatpaj. Jag tyckte den var rätt god, men Jonas var inte så imponerad - han tyckte den var lite för "lam" och kompletterade med lite kryddor. Klämmer ändå in receptet här, kanske vill vi göra den igen. Snygg var den i alla fall.


Tomatpaj

175 g vetemjöl
1 dl sesamfrö
1 äggula
1 msk kallt vatten
100 gram smör
lite salt

Blanda i matberedare. Tryck ut i form, ställ kallt en stund. 
Grädda pajskalet i 180 grader cirka 20 minuter. 

Lägg 400 gram skurna cocktailtomater i pajskalet

3 ägg
1 1/2 dl matlagningsgrädde
250 gram mascarpone

Vispa ihop och häll över tomaterna 
Grädda i 200 grader cirka 20-30 minuter. 

När pajen är färdig men fortfarande varm: 
Skiva 2 mozzarellor och lägg på. 
Klipp färsk basilika över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar