måndag 20 november 2017

Sköredcirkeln

De började som ett hugskott: På föreläsning om Skillnadens trädgård erbjöds möjlighet att bilda studiecirkel om man var minst tre personer. Eftersom jag satt tillsammans med två likasinnade var vi snabbt överens om att köra igång.
Sen dess har vi träffats drygt ett par timmar vid fem tillfällen. Och vilket välkommet avbrott i vardagen det har blivit. Upplägget är att äta en måltid (där de flesta ingredienser varit hemodlade) och prata om våra trädgårdar, utbyta recept, diskutera odlingstips, förfasa oss över rådjurs och sniglars framfart, glädjas över växt och skörd och prata om en massa annat också.

Idag var vi hemma hos mig. Sjöng födelsedagssång för den som fyllde år, åt wok och gratinerade morötter, och förundrades över både utseende och smak på kiwanon. Nu tar vi paus en månad och fortsätter efter jul.Wok "på en höft"

Skär kött i bitar och marinera ett par timmar. Eller använd fisk (kortare tid i marinad) eller kyckling.
Marinad:
Nån dl rapsolja, en skvätt vardera av pressad citron, soja och honung. Dessutom två pressade vitlöksklyftor, lite chiliflakes, svartpeppar, salt och örter.
Strimla vit- eller savoykål och förväll hastigt i saltat vatten (Eller använd nudlar om du vill)
Skär valfria grönsaker i mindre bitar. Jag tog en gul och en röd lök, en näve sockerärter från frysen, lite torkad och uppblött fjällskivling, morötter i slantar, några små, hela tomater och ett par blad svartkål.
Hetta upp en wokpanna och häll i kött (med marinad), lök och svamp. När det fräst en stund fyller du på med grönsakerna i den ordning du tror att de behöver mest tid på sig att tillagas.
Servera med matlagningsyoghurt och mer kryddor (chili och grönsakssalt)
Kiwano - afrikans horngurka - har jag odlat tidigare men då skårade vi den för tidigt och den var bara besk och bitter. I år gjorde jag ett nytt försök. En planta i ett lättåtkomligt hörn i växthuset, för detta är en växt som kan skapa en djungel på egen hand. Den rankar iväg och förgrenar sig så man måste hålla efter den hela tiden. Tre frukter blev det på plantan. Stora, gröna och taggiga. När sommaren var slut fick de komma in och ligga på bänken för att eftermogna. Till slut började de övergå i en gul-orange ton.
Jag tänkte att om de någon gång ska uppskattas så är det av vår lilla skördecirkel. Så jag tog fram den mest mogna. Så fort jag satte kniven mot den blödde den alldeles röd vätska. Och när jag skar itu den var den grön inuti. Vi provsmakade på det slajmiga, geléaktiga köttet och konstaterade att den smakade...banan! Ja faktiskt.
Så den blev en liten dessert tillsammans med några chokladbitar och en mugg kaffe.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar