söndag 5 november 2017

Blå trekantig sjal

När jag första gången hörde talas om att väva trekantigt, var jag både skeptisk och undrande: "Hur skulle man kunna göra det?!"
När jag sen kom över en beskrivning så var det så självklart och enkelt: "SÅ är det ju förstås! Att jag inte tänkt på det förut?!"Sen tog det ett bra tag innan det blev av. Jag behövde köpa garn. Och sommar och odlingstid kom emellan. Men så småningom varpade jag och började sätta upp väven. När jag gjorde illa armen blev det lite terapi för själen och träning för armen att långsamt och försiktigt väva en liten bit då och då.
Nu är armen nästan bra igen så jag har klarat längre stunder. Och ju smalare väven blivit desto snabbare har det gått att väva. Plus det där drivet att bli klar och se slutresultatet. Så på slutet har det gått undan.Det är ju lite pyssligt att göra alla förberedelser för en sjal i taget, men det finns nog inget att välja på. Man klipper av ett par varptrådar i taget och använder dem till inslag. Alltså drar man ut dem ur solv och sked. Så det finns liksom inget att fortsätta med när man är klar. Det är bara att dra på en ny varp.

Ett par praktiska tips som jag tror underlättat.
Jag band ett rep från framknytningskäppen till den käppen som spänner varpen bakåt mot garnbommen. Detta gjorde jag på den sida där jag klippte av varptrådarna (min högra nedan). Jag tror att det gjorde stor nytta i att hålla väven jämnare spänd så att det inte bara var de sista varptrådarna som allt hängde på.
För att inte solvkäpparna skulle spreta som plockepinn när de bara belastades i ena änden satte jag gummisnoddar runt dem. De hölls ihop. Men inte hårdare än att jag kunde trampa upp önskat skäl.I vanliga fall vet jag hur jag ska hantera kanterna för att de ska bli snygga. Men lite svårt var det att veta hur jag skulle göra med den diagonala kanten som skapades där trådarna vände från att vara varp till att bli inslag. Efteråt kan jag konstatera att jag ska nog spänna lite mer nästa gång.

Nästa gång ja. Jag har grupperat mina återstående ullgarner så att de kan bilda några nya sjalar. Vilken färgkombination tycker du är snyggast?

3 kommentarer:

 1. Hej, så spännande och så snyggt. Kan jag köpa beskrivning av dig? Vad har du använt för garn? Har en massa växtfärgat ullgarn, som bara ligger och väntar.
  Mvh Inger Svanberg

  SvaraRadera
 2. Hej Inger. Vad roligt om jag kan inspirera!
  Garnet jag använt är tvåtrådigt ullgarn (plädgarn).
  Beskrivningen fanns i en tidning, tror det var VÄVmagasinet, så den kan jag inte lämna ut. Men jag ska ta reda på vilket nummer det var så du kan köpa den. I beskrivningen var den i två färger och bredare än vad som fick plats i min vävstol, så jag anpassade den en del. Och den anpassningen delar jag gärna med mig av om du har nytta av den.
  Jag återkommer när jag är hemma och kommer åt mina saker.
  Kan vi maila det fortsatta samtalet? birgitta.gillsjo AT gmail.com
  Hälsningar /Birgitta

  SvaraRadera
 3. Hej igen.
  Det är i VÄVmagasinet nr 1 2017 som jag hittade beskrivningen

  SvaraRadera