lördag 1 juli 2017

Efter regnet

SMHI varnade för stora mängder regn samtidigt som det fortsatte blåsa som de senaste dagarna. Prognosen för fredagen var 30-70 mm. Vi bekymrade oss för vår trädgård och förberedde den så gott vi kunde för annalkande oväder och ställde alla krukor och hinkar under tak och i skydd.

Men slagregnet uteblev och de kraftiga vindbyarna också. Tack för det!

Regnat har det gjort, men det började som ett stilla duggregn som gav jorden en chans att vänja sig och sakta blötas upp. Så när det sen regnade mer rejält sköljdes det inte bort utan sögs upp av törstig mark. Det har regnat till och från ett par dygn.

Gummistövlar och regnjacka på hundpromenaderna. Hunden drar sig för att gå ut ensam i trädgården när det är för dåligt väder, men promenader backar hon inte för, då är det som att vädret inte alls bekommer henne. Och när man kommer hem är hon dyblöt och behöver torkas av ordentligt.

Ledig lördag och heldagsregn alltså. Vi har ägnat dagen åt att rensa, röja och tömma sovrummet (bara sängarna kvar nu) så att vi ska kunna renovera. Himmel så mycket bråte vi har samlat där inne under åren! Kläder som sedan länge blivit för små, handväskor som inte längre används, lådor med frimärken, kvitton och gamla fakturor, och en massa annat! Inte så kul att rensa, men nu är det klart och känns rätt befriande.

Idag bjöd trädgården på årets första tomat, en liten körsbärstomat, och årets första djungelgurka, som bara var en gnutta större än tomaten. Vi delade dem i två halvor så vi fick smaka av båda. Dessutom - och det kändes tidigt på sommaren - fick vi några pyttesmå men mogna gyllenbär. De är verkligen trädgårdens godis! Ljuvligt. Storleken syns nedan där man kan jämföra med en näve smultron och dagens gurka.


I kvällningen hade regnet dragit bort, kvällsljuset kom smygande, luften var klar och ren, naturen var fuktig och nytvättad, vinden hade stillnat av och allt var lugnt och fridfullt i vår trädgård. Nästan magiskt. Tysta och lite andlösa traskade vi runt, andades in friskheten, lyssnade på rödstjärten som häckar i en av våra fågelholkar och bara njöt en stund. Nöjda med vårt dagsverke och med vår trädgård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar