onsdag 28 juni 2017

Bokrecention: Skillnadens skörd

Jag fick möjlighet att läsa Skillnadens Skörd innan den publiceras, för att kunna recensera den.

Jag trodde att det var en receptbok men upptäckte snart att den var så mycket mer! Det här är en inspirationsbok! Den är full av inspiration om massor av saker när det gäller skörd. Allt ifrån sådd (som ju är en förutsättning för skörd) och förodling och alla möjliga tips, till det som händer direkt efter skörd: när och var och hur man lagrar, hur man kombinerar och hur man tillagar.


Det här är en väldigt blandad bok. Inte blandad i kvalité. Men blandad i innehåll:
Här finns texter, berättelser, reflektioner från olika delar av året, där Sara Bäckmo pratar om sin trädgård, hur hon odlar, sånt hon tänker kring odling, vad de äter just den säsongen, vad barnen gillar och så vidare.
Insprängt finns små rutor med kortfattade tips; de här sorterna trivs att odlas ihop, de här fröerna är bra att så sent på året, så här kan du ta hand om för många tomater.
Och det finns alldeles fantastiska bilder! Att fota mat eller odlingar och få det att se så där gott och levande ut som i verkligheten, det är inte så lätt. Men här har Maria Fors Östberg verkligen lyckats. Man blir så sugen på att genast få sätta tänderna i den där maten, eller odla upp precis de här godsakerna i sin köksträdgård.
Och så finns det så klart recept.
Några av recepten i Skillnadens Skörd är så oprecisa som om de var tagna ur mitt eget kök och bara ger vägledning eller tips om vad man skulle kunna ersätta ingredienserna med istället. Det är bra. Då passar det mig. Vanligtvis lagar vi i vår familj mat utifrån vad som råkar finnas tillhands. Då blir det lätt måltider som aldrig går att återskapas riktigt likadant, eftersom vi aldrig skriver ner några exakta recept på precis hur vi gjorde. Det blir på ett ungefär: "lite sånt och en slatt av det och en näve sånt här och ganska mycket av något annat"
Men en del recept är avsevärt mer exakta så man verkligen kan följa till punkt och pricka ifall man vill det. Och det är också bra. Då finns det alltid något för alla.En del av bokens idéer är sådant som jag inser att jag genast kommer att lägga till min egen lista av favoritrecept. Och annat kanske inte känns lika angeläget för just mig. Jag är t.ex. inte en lika stor nörd på kål som Sara Bäckmo är. Och för mig har det aldrig blivit av att odla bönor.
Så jag bläddrar nog förbi en del av recepten. Fast visst ger de mig en tankeställare kring om jag kanske missat något, att jag faktiskt borde testa. Bönor kanske är riktigt gott!

Och sådär blir det hela tiden när jag bläddrar och läser i boken. Nya idéer, nya tankar och nya reflektioner dyker upp. Det är roligt och jag fortsätter läsa.

(För er som tycker att det är elakt att kalla någon för nörd måste jag genast meddela att det är inte så jag menar. En nörd för mig är en som har ett stort intresse och en rejäl kunskap om något specifikt. Jag tänker att vi alla är nördar på vårt sätt. Jag är nörd på tomater. Förra året hade vi 45 sorter och det blev onödigt trångt så i år har jag försökt begränsa oss till 35 sorter 😉 Dessutom måste jag kanske betraktas som nörd på vävning eftersom jag har tre vävstolar i källaren.)


Skillnadens Skörd är en bok som är helt i min smak och som jag känner mig hemma i. Det är inte så konstig för egentligen har jag ju skrivit en likadan själv.
Haha! Det var ju en rejäl överdrift! 😃
Men lite sant är det: Det första året jag verkligen gick in för att odla så fick jag en handgjord anteckningsbok av min dotter. I den skrev jag en blandning av det som var vårt odlingsår: lite dagbok över en del händelser och vad som fungerade väl eller inte i trädgården, listor över sånt som jag absolut ville komma ihåg till nästa år, recept på saker som blev extra goda, var de olika sorternas tomater fanns placerade i växthuset och så vidare.

Några av recepten som jag nästan förväntade mig att hitta i boken, fanns också.
Till exempel den fantastiska "Snålröran" som jag använt många gånger, där man kör tomat och squash och lök och allt möjligt i ugnen så det gottar ihop sig, och sen mixar och använder den här tomatsmakande såsen som bas i köttfärssås, grytor, lasagne eller annat. Supergott!
Men här finns också nyheter (för mig i alla fall) som jag riktigt längtar efter att få testa.
Äppelsmör till exempel. Hur kul låter inte det bara på namnet!? Jag tror att det egentligen är äppelmos, fast lite speciellt.
Och äppelbröd!
Synd bara att jag inte har så mycket äppelträd...
Men det får väl ordna sig med tillgång på äpplen, det brukar alltid finnas någon som har för mycket. Just nu är tillgången på fläder säkrad även om vi inte har egna buskar/träd. Här hemma står fläderblomssaft i hinkar lite varstans och ska snart hällas av för att användas som ljuvlig törstsläckare och måltidsdryck.


För några veckor sedan, eller det är kanske en månad sen, var jag på en föreläsning med Sara Bäckmo här i Nybro. Jag råkade sitta där tillsammans med två andra odlarvänner jag har.
Studieförbundet Vuxenskolan som anordnade föreläsningen, delade ut broschyrer vid entrén om att man kunde blida en liten studiecirkel kring Skillnadens Skörd och få tre exemplar av boken gratis. Vi konstaterade glatt att vi var ju tre stycken, vi var där på föreläsningen för att lyssna på just Saras inspiration. Att köra en studiecirkel med bara oss tre framåt höstkanten kändes redan då som en bra idé. Vi skulle få böckerna och dessutom inspiration av varann. Det kändes lovande för vi har våra likheter och våra olikheter och vi har olika passioner och begränsningar alla tre.
Nu när jag fått tjuvkika i förväg på boken, kan jag bara konstatera att jag ännu mer ser fram emot att tillsammans med dessa odlarvänner fördjupa mig i den här boken och se vad vi tillsammans hittar för guldkorn och nya reflektioner. Det ska bli riktigt kul!


Sara Bäckmo är ju ganska i ropet i trädgårdskretsar just nu och det märks både på sociala medier och i andra sammanhang. Hon inspirerar överallt och någon kallar henne för Idolen.
Ibland kan jag dock känna mig lite "dålig" som odlare när jag jämför mig med henne. Därför att hon gör ju så enormt mycket och hela tiden!
Men sen rättar jag mig själv och inser att vi självklart har olika liv, olika fokus och olika förutsättningar. Alltså får både arbetsinsats och resultat vara olika.
Ingen av oss odlare behöver jämföra sig med nån annan.
Vi kan lära oss av varann, bli inspirerade av varann och få tips.
Och - som Sara skriver i början av boken - trädgården är perfekt bara för att den finns! Det gäller min trädgård och mitt odlande också.
Precis som det gäller dig och din din trädgård.
Lycka till med ditt odlande!


Fakta:
Boken heter Skillnadens skörd – Mat från trädgården året om.
Författare: Sara Bäckmo. Fotograf: Maria Fors Östberg. 
Förlag: Roos&Tegnér
Finns i butik 24 augusti men kan redan nu beställas via bokus.com och adlibris.com
Bokus har en rabattkod till och med 15 augusti, ange skörd som rabattkod i kassan


1 kommentar:

  1. Wow! Så bra! Ser verkligen fram emot att läsa boken och ta oss an den, vi tre ��. Känns som framtida oas-stunder. Riktiga lyckopiller!
    Kram Cia

    SvaraRadera