torsdag 27 juli 2017

Gårdsbutiker

Vi har besökt några gårdsbutiker här i vårt närområde. Jag gillar tanken med närproducerat och att kunna köpa utan en massa mellanhänder. De flesta av gårdsbutikerna säljer ju mer än bara det som produceras på gården, men det är säkert nödvändigt för att få fler kunder och större omsättning. Här följer min lilla lista, hoppas den kan locka dig att hitta till en ny liten pärla:

Annas Gårdsbutik i Vassmolösa är en liten butik med självbetjäning med öppettider mellan 6-19. Där säljs mjölk och ägg (höns-, ank- och vaktelägg) från gården, och närproducerad honung, mjöl och ost, dessutom korgar, husgeråd i trä och en del annat. Litet, gemytligt och gediget på något sätt. Vår favorit bland gårdsbutikerna.

Desemåla gårdshandel och gårdsslakteri precis i utkanten av Nybro har öppet torsdagar 16-18 och enligt överenskommelse. Förutom skinn och kött från gårdens får säljs andra närproducerade saker, som ost, marmelad, bruksföremål av ull mm. Gården brukar ha en välbesökt julmarknad med lokala hantverkare som ställer ut och då har det hänt att jag varit med.

Rugstorps Lantgård har så mycket mer än bara en gårdsbutik. Där finns café, lekplats, minigolf, bo-på-lantgård, sommarfrukost mm. Öppet till kl 17 onsd-sönd. När vi var där (strax före stängning) var det lite urplockat i hyllorna, men vi tittade på fårskinn, ull och garn samt en del mindre träredskap. Och så njöt vi gårdens hemgjorda glass. Supergott

Rössbo Övra Gårdsmejeri ligger strax norr om Nybro. Där säljs gårdens egna ostar av olika slag (salladsost, fetaost, hamoumi, blåmögel mm) och ostkaka via självbetjäning alla dagar 8-20. Liten butik men med väldigt goda produkter

Vita knutar i Läckeby är som en fullmatad presentbutik. Vi tittade på keramik och husgeråd, te och choklad, ljus och servetter, kroppsvård, vykort och en hel del annat smått och gott. Det mesta är svenskproducerat. Öppet alla dagar, till 17 på vardagar och 16 på helgerna, och dessutom har de allt på e-handel.

Västerslät gårdsbutik och café mellan Kalmar och Lindsdal har stängt söndag och måndag. Den här butiken var avsevärt större än alla andra vi besökt. Förutom kött och köttprodukter från gården fanns väldigt mycket annat. Husgeråd och inredning, matvaror, smycken, leksaker, jord, djurfoder och allt möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar