söndag 16 juli 2017

Teknik när den är som bäst!

Jag fotograferar mycket. Det har jag alltid gjort. Numera ofta med mobilkameran som oftast ger tillräckligt bra kvalité på bilderna. Men så fort det händer något särskilt som är extra viktigt att föreviga åker den "riktiga" kameran fram.

Innan jag raderar fotona från kamerans minneskort ser jag till att lägga kopior på två olika enheter, min dator och min externa hårddisk. Allt för att inte riskera att förlora bilder.

I våras när vi skulle ut och flyga över Mönsterås ville jag försäkra mig om att ha tillräckligt med utrymme i kameran. Och jag visste att bilderna fanns i datorn, jag kunde kopiera dem senare. Så jag tömde minneskortet och tog massor av bilder den dagen.

Lite senare började datorn strula ganska rejält och jag måste ominstallera den. Men då glömde jag att mina bilder bara fanns på datorn.
Det tog några veckor. Men häromveckan slog mig tanken: Hade jag sparat bilderna?
Svaret var tyvärr "Nej!"
Jag letade på alla ställen där det möjligtvis skulle kunna finnas en backup. Men icke. Stor sorg.
En del utflykter hade jag gjort tillsammans med vänner som fotograferar lika mycket som jag.
Men det fanns tillfällen, högtider och speciella dagar då det bara var jag som tagit kort. Och nu var det förlorat! :(

Jag skrev en liten uppgiven statusuppdatering på facebook. Många förstod min frustration och tyckte synd om mig. Men en vän kommenterade med att det fanns hopp. Det finns program som kan återskapa raderad data.
En kollega skickade ett meddelande med en massa användbar information, saker jag borde tänka på och länk till ett program som han rekommenderade.

Så jag laddade hem programmet, körde igång det och höll tummarna.
En dryg halvtimme senare hade programmet hittat över två tusen raderade bilder och filmer på mitt minneskort och jag kunde spara ner dem och andlöst konstatera att allt fanns där. Varenda en av de bilder som försvunnit fanns plötsligt igen! Vilken lycka!

Stort tack till den vän som ingav hopp, till den kollega som gav mig tips, och till dem som ligger bakom programmet som löste mitt problem! https://www.piriform.com/recuva

Och jag fick en ny känsla för bibeltexten med liknelsen om kvinnan som hade tio silvermynt men tappade bort ett och letade igenom hela huset efter det. Och när det var återfunnet ställde hon till med fest för att alla skulle glädjas med henne. Luk 15:8-10
Det kvittar ju att jag har massor av andra bilder från olika tillfällen. Det var just de förlorade som var viktiga. Och glädjen när de var återfunna - den var väldigt stor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar