tisdag 17 maj 2016

Solvar. Version 2.0

Igår började jag solva min väv. På mitt "gamla" sätt: Jag satt inne i vävstolen för att nå varpen på skälstickorna som låg på bommen längst bak (och det är alltid trixigt att tränga sig förbi solven när en ska in och ut). Tänkte att det fanns ju ett sätt att solva och skeda i samma veva men kom inte på det.

Men hjärnan är ju en fantastisk skapelse. Inatt medan jag sov, sorterades informationen fram och serverades under dagen (i vaket tillstånd). Så ikväll ändrade jag en del saker och fortsatte solva. Men på ett bättre sätt.

Jag satte solven så nära slagbommen som möjligt och satte fast skeden "liggande" i den. Då kunde jag solva och skeda i samma veva. För att nå skälet la jag långa träribbor mellan den bakre bommen (kan den heta sträckbommen?) och slagbommen. På ribborna la jag skälstickorna, på lagom avstånd till solv och sked. För att inte riskera att något rasade ner sattes ribborna fast med tvingar och skälstickorna knöts fast.

Jag tog bort bröstbommen så jag kunde sitta nära och inte behöva sträcka mig så mycket. Och i och med att jag har slagbommen mellan mig och solven kan jag vila armarna lite på den och därmed avlasta axlarna.

Eftersom det är en ganska komplicerad rapport har jag ett behov av att dubbelkolla successivt så eventuella fel upptäcks innan jag kommit till slutet. Så jag räknade hur många varptrådar som går åt till varje rapport och knöt ihop dem lite. Dels kunde jag se om jag räknat rätt när jag varpade (det hade jag inte - det blir några trådar över) dels kan jag se att jag solvat rätt antal trådar i varje rapport. Jag kan ju fortfarande solva fel på andra sätt, men antalet kan inte bli fel i alla fall.

Eftersom jag jobbar med solv och sked på den plats de slutligen ska ha, behöver inget flyttas när det här momentet är klart. Under skeden samlar jag ihop trådarna i varje rapport och sätter ihop dem med en påsklämma. Trådarna hålls lagom spända och i rätt ordning. Allt är liksom klart att knyta fram när jag bara lyft in skeden på rätt plats i slagbommen.

Sen jag skrev det här har jag fått tipset att ta bort tygbommen för att kunna sitta bättre så det ska jag göra när jag fortsätter. Det är ju ändå några timmar jag ska sitta där.
Fick du några nya tips här? Har du några solvningstips att dela med dig av? Kommentera gärna.

Ribbor genom vävstolen så allt ligger stadigt

Allt (även jag) är redan på rätt ställe och behöver inte flyttas när jag är klar

Tvingar håller fast ribborna. Varptrådarna är hopknutna rapportvis för att upptäcka fel i tid

Solvade, skedade trådar hålls ihop med påsklämma

2 kommentarer:

  1. Oj vad smart, har fått ont i ryggen att solva på gamla sättet. Ska strax börja m solvning, ska bli spännande ,återkommer 😉

    SvaraRadera
  2. Testa nästa gång

    SvaraRadera