lördag 21 maj 2016

Öppnat skattkistan

Idag hade vi bara någon timme på oss för trädgårdspyssel och valde att öppna skattkistan och ösa fram en del av dess rikedomar.

Vecka efter vecka, året runt lägger vi matrester, kaffesump, ägg- och fruktskal mm i komposten och serverar därmed våra kompostmaskar en massa godsaker. När säsongen tillåter fyller vi på med gräsklipp, höstlöv mm och ibland sågspån eller bark. Den där komposten står där i trädgården och vi behöver inte göra något med den. Nästan alltid går det att fylla på mer i den, den blir liksom aldrig full. Tack vare våra hårt arbetande vänner maskarna som gör ett fantastiskt jobb med att bryta ner allt vi lägger i.

Och så nån gång om året öppnar vi den i botten. Där finns svart, näringsrik jord som vi gräver ur och använder när vi odlar. Och den är så stark att vi måste blanda den med dålig, mager jord för att det inte ska bli för mycket av det goda för växterna.

Idag var det detta vi valde att göra. Tre tunnor fulla med fantastisk mylla grävdes ut idag. I den jorden finns inga maskar kvar, den är färdig så de har lämnat den och håller sig på en högre nivå där det fortfarande finns köksavfall och restprodukter från trädgården att bryta ner. Jag känner mig rik. Och glad över att ha sånt "dunder" att mata plantorna med. Vårt avfall som vi bara slänger omarbetas av maskarna och blir en superprodukt för odling. Det är ett imponerande kretslopp!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar