söndag 1 maj 2016

Kleftetorp

Jonas hade fått tips om en utflykt och häromkvällen gav vi oss iväg. Jag visste inte vart vi skulle eller vad vi förväntades se, men var uppmanad att ta med kameran. Han körde på småvägar strax utanför Nybro och vi hade mycket vackert att titta på längs vägen. Småland så här års bjuder på mycket fint. Breda stenmurar, söta små byar, krokiga vägar.

Plötsligt ett helt fält av gula blommor och jag bad honom stanna. Förundrad över hundratals gammaldags dubbla påskliljor som växte vilt på en äng. Jättefint. Jag måste ut och ta lite foton. När jag satte mig i bilen igen fick jag veta att det var just det här han fått tips om. För femtio år sedan slog blixten ned i en mangårdsbyggnad i byn. När man schaktade undan efter branden la man det som varit trädgården, just på den här ängen. Påskliljorna har bara blivit fler och fler med åren.
Under vår resa såg vi 7-8 rådjur, varav ett par lät sig fotograferas. Smäckra, vackra djur. Och jag förvånas över att de är så smidiga i skogen, trots sina smala (och till synes sköra) ben och sina små, hårda klövar som i mina ögon borde fungera lika dåligt som högklackade skor. Ikväll såg vi ett rådjur som hoppade upp på en stenmur och fortsatte gå på den.
Nästa fotostopp gällde vitsippor. Det finns så oändligt mycket vitsippor. Men ändå kan jag aldrig få nog av dem, och måste plåta dem gång på gång, år efter år.På platsen med alla vitsippor rann en bäck och där växte kabbeleka. Det är också en blomma jag tycker mycket om.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar