måndag 22 januari 2024

Karda ull

De senaste dagarna har jag ägnat mig åt att karda och spinna ull.

För nåt år sedan köpte jag en hel papperskasse full med otvättad ull från jämtlandsfår. Det är en relativt ny ras som avlades fram för att få extra mjuk ull. Om vi skaffar får blir det några av den rasen. Den där kassen har stått och väntat men nu har jag äntligen tagit fram den. 

Kardorna köpte jag på loppis i somras. Den ena är inte bra så jag ska skaffa mig ett par bättre. Snarast. Men till dess tragglar jag med de jag har. 

Ganska lite ull ska en ha mellan kardorna, och ullstaplarna läggs med klippänden mot handtaget, alltså ifrån en. Sen kardar en några tag. Vänder den övre kardan och drar över all ull till den ena sidan och kardar några tag till. Och så vänder en gång till. Sen tar en loss ullen som nu har blivit ett "fluff" som är klart att spinnas av. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar