måndag 12 juli 2021

Blåbär och vitlökIdag skördade jag årets vitlök. Att vi gödslade extra mycket (dels när vi satte den sent i höstas och dels i våras) har gett resultat för den var större än tidigare år. Stora fina lökar satt jag och skalade rena ute i solskenet. Den sorten med mjuka stjälkar flätade jag men de andra fick bli en stor bukett. 

Skörd är rikedom!Sommaren för två år sedan tog jag 24 sticklingar från våra blåbärsplantor i Madesjö. Eftersom blåbär tydligen är svåra att få att rota sig så gullade jag nåt extremt med dem. Jag skar ett litet snitt för att stimulera rottillväxt. Varje liten stickling doppades i ett groningsfrämjande preparat och sattes i en liten torvbrikett. Alla dessa små stod sedan i ett minidrivhus med värme och god tillgång till vatten, och de blev ofta sprayade med ett medel som också skulle hjälpa till att få dem att gro. 

Och faktiskt lyckades det rätt väl. Hälften av dem utvecklade rötter, de första var som glastrådar och fick egna krukor. Till slut hade jag 10 små plantor som växte och verkade må bra. I sommar har de vuxit rejält och behövde få komma ner i jorden. 

Idag var det dags. Jonas grävde ett Z-format land borta vid krusbärs- och svarta vinbärsbuskarna. Jag är så jätteglad att så pass många plantor tog sig och hoppas de ska trivas även fortsättningsvis.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar