fredag 30 juli 2021

Linskörd

Jag sådde en kvadratmeter lin i början av maj och runt midsommar blommade den som bäst. Nu tog jag nästa steg - att rycka det. Det vill säga att skörda det genom att dra upp det med roten.

De nedersta bladen på stjälkarna har vissnat och fallit av (nästan en tredjedel upp på stjälken). Det är ett tecken på att det är dags att rycka. Jag provade att öppna en gulbrun frökapsel och fröna därinne var ganska mörka så jag tror linet är redo nu. Först måste jag ju lirka loss nätet vi satt upp för att inga rådjur skulle äta upp det. Det var ett pyssel för linet hade så klart vuxit både in och ut i nätet. Sen tog jag en handfull i taget och drog upp. Rötterna följde snällt med. Jag slog av lite jord och band sen ett snöre runt bunten. 

Jag är förundrad och förtjust över hur mycket lin jag fått, och att det blivit så långt. Jätteroligt. 


Jag hängde buntarna till tork inne i stallet eftersom det ska regna och blåsa en tid framöver. Var jag än läser står det om torkning utomhus så jag är lite orolig att jag förstör något om inte vinden kommer åt att blåsa genom det. Men det hänger så luftigt att det borde verkligen funka även inomhus. Jag hoppas det. 


#1kvmlin2021


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar