onsdag 14 juli 2021

Utflykt i närområdet

Prognosen talade för en väldigt varm dag och redan på förmiddagen närmade sig temperaturen 30 grader. Vi hade jobbat på rätt mycket här hemma och behövde vila idag. Allt talade alltså för en utflykt. Och den blev riktigt bra.

Vi körde nästan enbart på små snirkliga vägar. Vi höll låg fart och hann se mycket av de vackra omgivningarna. Mest skog så klart - vi är ju i Småland - men också många små byar och samhällen, odlingsmark, beteshagar, vattendrag och sjöar. 

Från Bällsjö via Alsjöholm och Långaström. Vid Betekulla svängde vi mot Runtorp och fortsatte mot Påryd. 

På Påryds lantcafé åt vi glass (med jättegod havtornssylt) i skuggan under en stor ek. Därifrån for vi förbi Stora Glosebo på vägen till Gullabo och fortsatte sedan mot Magdegärde, där vi kollade in gårdsbutiken men inte handlade något denna gången. Hästmahult passerades på väg mot Skruvemåla. Via Troxhult körde vi till Klättorp där goda vänner ska bygga hus intill kyrksjön. Och då var vi ju nästan i Vissefjärda. 

På Vissefjärda café åt vi räkmackor till lunch. Också här satt vi i skuggan av ett träd. Det var en enorm blodbok med tre-fyra sammanväxta stammar. Och pelargonerna blommade fantastiskt rikligt. 

En liten bit körde vi på riksväg 28 mot Emmaboda, men svängde snart in mot Bromboda för att köra småvägar upp till Ödevata. Därifrån över Alsjökulla tills vi kom ut på länsväg 120 och körde till Örsjö via Orrabäck. 

Örsjö kyrka är så vacker. Där fanns en utställning med temat "På besök i gammalt kök" som visade många köksattiraljer från förr. Jag kollade mest på de hemvävda handdukarna. Trivsamt samtal och glada skratt tillsammans med de som var värdar för vägkyrkan.


Flaskan med handsprit hade fått en liten mässhake

Från Örsjö tog vi den vanliga vägen hem via Toresbo, Ramsjö och Knappsmåla.

När vi kommit hem satt vi i skuggan och löste korsord tills det kvällades. En härligt mysig dag tillsammans. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar