fredag 16 juli 2021

Lök, lök, lök! 🧄🧅Lök är så gott och vi använder det mycket i matlagningen. I år har jag odlat mer lök än nånsin förut, och fler sorter än tidigare. Knappt att jag visste att det fanns så många sorter. 

Det är nästan så jag har lust att anordna lökprovning! Undrar om några skulle vilja komma? Undrar om löken skulle serveras rå eller tillagad? 😝

Vitlök skördade jag häromdagen (finns blogginlägg här). Den kommer garanterat räcka till nästa skörd. Kanske kan jag använda av den som utsäde framåt senhösten.

Gul lök tog jag upp igår för blasten hade lagt sig och börjat vissna. Drygt 70 stora, fina lökar hänger på tork nu. Det räcker alltså till 1½ per vecka. Dessutom fick vi 30 små (och 30 pyttesmå som jag hoppas kunna sätta nästa vår igen).

Schalottenlök har jag aldrig odlat, men eftersom det fanns utsäde när jag handlade så testade jag dessa. Vi har inte provsmakat dem än och jag vet egentligen inte vad man "ska" använda den till. Dessa lökar är de som blivit minst lyckade, men det är säkert delvis för att de fick trängas om utrymmet med två jordärtskockor som jag inte visste exakt var de fanns. 

Röd lök står kvar i landet för den växer fortfarande. Men den är riktigt stor och vi drar så klart upp en och annan när vi vill ha. Rödlök är ju så god till tomater, basilika och olivolja (och gärna rökt rådjur).

Rosa lök. Jo, det är sant! Kolla noga på andra bilden i inlägget. Den fanns till salu när jag köpte annan sättlök och självklart måste jag prova. Den är riktigt god. Lite "mjukare" i smaken än den gula.

Purjolöken står fortfarande kvar i landet och lär växa till sig långt in på hösten. Vi har fortfarande hackad purjo i frysen sen förra året. Jättepraktiskt att bara ta fram så mycket som behövs och slänga ner i en gryta eller soppa. 

Dessutom har vi följande (även om de inte finns att provsmaka just nu).

Luftlök är en gammal kär följeslagare. En perenn lök som kommer tidigt på våren och där både blast, bulbiner och själva löken går att äta.

Kajplök lärde vi känna när vi flyttade hit. Den växer vilt häromkring och är som en mindre purjolök. God och frisk i smaken på våren och försommaren. Vi äter främst blasten.

Gräslök tunna strån som är ett måste till sommarens matjessill, och vackra blommor som är ätbara de också.

Lök alltså! Vilken suverän grönsak!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar