lördag 1 maj 2021

Vårbruket igång

Idag har vi satt potatis. Mycket potatis. 

Landet har vi gjort har vi gjort nu i vår. Vi bottnade med tidningar och la på ett lager jord. Det blev ungefär 60 kvadratmeter stort. Idag har vi lagt ut potatisarna, täckt med lite jord och toppat med ett tjockt lager halm. 

Förra året använde vi samma teknik för att bygga grönsaksland och odlade då potatis i ena kanten. Allt eftersom vi skördade potatis samlades blasten i en hög ihop med halmen. Det var inte helt förmultnat nu så vi hämtade en del av "skrufset" där för att täcka vårt nya potatisland. Men då fick vi en riktig överraskning! Där låg nämligen massor av pyttesmå (och några normalstora) potatisar. De som var lite större hade vi säkert missat att ta upp i höstas. Men pyttarna måste ha kommit nu. Det fanns inga groddar där så jag undrar om de är potatisfrön som grott. För jag vet att en del av våra plantor hade "frukter". 

Det blev två fåror med potatis från eget utsäde som vi inte ens visste att vi hade. Väldigt roligt. Återstår att se om det blir något av alla dessa pyttepotatis.


Dessutom har Jonas förberett grönsakslandet för sådd och plantering. Och jag har skolat om gurk- och squashplantor. Och vi har suttit i växthuset och druckit kaffe flera gånger under dagen. Det är både en glädje och en rikedom att odla sin egen mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar