torsdag 28 juni 2018

Skörd i juni

Jag hittade ett par godsaker i växthuset:
Inpackade i prassligt "papper" fanns dolda skatter.
Små, gula, runda och söta gyllenbär.
Ren njutning.
De är en sorts physalis men inte likadana som de en kan köpa i affären. Gyllenbären är mindre, har en annan (godare?) smak, skördas tidigare och är inte så klibbiga som de andra.
Det här är verkligen något jag vill rekommendera!Häromdagen tog jag upp min vitlök. Ganska tidigt, men den signalerade att den var klar för tre blad hade vissnat och vissa plantor hade lagt sig ner. Men så har det ju varit en tidig sommar i år.
Lökarna är vita och ser fina ut. Förutom en sak: Tyvärr är de flesta ätna av något litet kryp. Jag vet inte vad, men nu måste jag söka information om vad det kan vara och hur det beter sig. Förhoppningsvis är det inte större skada än det som syns. Men i värsta fall är det något djur som fortsätter äta lökarna inifrån, så det bara är tomma skal kvar när jag vill använda dem.
Den som vet vad det är får gärna höra av sig, tack.


Flera gånger i veckan plockar jag ett par liter jordgubbar. De varierar i storlek men är fenomenalt söta och goda. Vi unnar oss att frossa i jordgubbar just nu.

Smultronen levererar en liten med god skörd hela sommaren. Oftast kommer de inte ens in i huset innan de är uppätna.

Rabarber har vi skördat mycket av. Till paj, dryck, glass, kräm och "Rabarberkaka till mor". Vet inte vad som är godast. Jag fick löss på rabarbern. Det har aldrig hänt förut. Som väl är satt det mesta på bladens undersidor så stjälkarna ändå kunde användas. Jag tog bort allt angripet så då tog hela plantan lite paus, men den ser ut att vara på gång igen nu.

Rädisor har jag plockat några stycken, men behöver så nya.

De första nypotatisen fick vi till midsommar så nu går det nog att börja ta upp det vi behöver.

En av gurkplantorna har vi ätit frukter av ett par veckor, och nu börjar två andra plantor också leverera. Snart har vi mer än vi hinner äta.

Dill och basilika är riktigt fin och väntar bara på att jag ska skörda och lagra till kommande matlagning. Det finns fler örter som också borde tas om hand. Jag ska bara hitta tiden...

Och de första tomaterna börjar skifta färg. Jag längtar tills de är klara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar