fredag 22 juni 2018

God och vacker midsommar!

...det önskar jag er alla.
Vi har firat en stillsam midsommar, på grund av Jonas hälsoläge, men haft det trevligt och bra.

Jag började med en stunds (ett par timmar?) trädgårdspyssel eftersom många plantor var i skriande behov av uppmärksamhet. Så jag hade en förmiddag att njuta av. Skördade lite till dagens måltider när jag ändå höll på.


Förmiddagsfikat bestod av fyra sorters hemgjord glass och några färska bär. Det var både gott och ganska fint. Jordgubbsglass, jordgubbssorbet, rabarberglass, bananglass med chokladflagor, smultron, jordgubbar doppade i vit choklad och kokos, och så ett par blad citronmeliss. Mumsigt!




På midsommarafton är sill och nypotatis tradition, både för oss och många andra. Idag knyckte jag en idé från anax_skafferiet på instagram och serverade den på ett otraditionellt sätt - som riktigt snygga midsommarkransar. Nykokt färskpotatis, matjesill, kokt ägg, rödlök, gurka, rädisor, gräslök, dill och lite majonnäs blev vackert på tallriken, men också väldigt gott. Det smakade som en helt annan rätt än den vanliga "sill och potatis". Till och med sonen som inte är så svag för sill lät sig väl smaka.



Jag smet ner i källaren och vävde nån timme på eftermiddagen. Ytterligare en njutning. Jag är inne på sista biten av rutiga mattor. Den här blir nog knasigare än de tidigare, men det är kul. Bilder kommer så småningom.

På kvällen grillade vi. Det är också tradition vid midsommar. Älg och rådjur. Gott det också, men inte så vackert som dagens tidigare mat.

Recept på glassarna

Rabarberglass (från anax_skafferiets blogg)
300 g rabarber
0,5 dl vatten
0,5 dl socker
2 äggulor
0,5 dl socker
0,5 dl vispgrädde
Skär rabarbern fint och koka den med vatten och socker tills det blir som mos. Kyl ner moset.
Vispa äggulor och socker fluffigt, vänd ner i rabarbermoset.
Vispa grädden lätt och vänd ner i moset.
Kör i glassmaskin eller låt stelna i frysen.

Bananglass (finns på många ställen på nätet)
Skär banan i centimetertjocka skivor och frys in.
Ta fram och låt tina ett par minuter. Mixa till önskad konsistens
Jag pyntade med mörk choklad som jag hyvlat med potatisskalare

Jordgubbsglass (recept som kom med glassmaskinen från Philips för länge sen)
250 g jordgubbar
1½ dl socker
1 msk citronsaft
2 dl grädde
1 dl mjölk
Mixa allt och frys.
Eller - om bären är frysta - mixa allt till mjukglass och njut direkt

Jordgubbssorbet (recept som kom med glassmaskinen från Philips för länge sen)
1½ dl vatten
1½ dl socker
300 g jordgubbar
1 msk citronsaft
Koka sockerlagen 2-3 minuter och låt svalna
Mixa bär, sockerlag och citron. 
Frys

Jordgubbar som doppas i smält vit choklad och sedan kokos är något av det godaste sommaren har att erbjuda!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar