måndag 11 juni 2018

Annorlunda äventyr på Gotland

Så här års brukar Jonas och jag åka till Gotland för att hjälpa Kajsa flytta, och sen åka på utflykt tillsammans. Så var planen även i år.


Vi kom fram sent på fredagskvällen. Det är nåt särskilt med solnedgångar på Gotland. Glad att jag fick en glimt av den även om solen försvunnit bakom horisonten.


Vi körde till Fridhem där vi skulle bo och installerade oss i vårt rum. Tänk att krypa ner i en säng bäddad med manglade lakan som både hade spets och brodyr. Kändes riktigt mysigt.Frukosten intog vi med en utsikt som hette duga:Men sen tog äventyret en oväntad vändning:
Jonas fick såna fruktansvärda smärtor i magen att jag körde honom till akuten. Där tog de allehanda prover och kontraströntgen medan han fick morfin men blev sämre och sämre. Först kallsvettig så han var alldeles blöt, sen frossa så han skakade trots dubbla filtar. Febern gick upp till över 39.
Efter ca fem timmar på sjukhuset konstaterades inflammerad blindtarm som skulle opereras under kvällen. Vi andades ut lite eftersom han fått en diagnos, och dessutom en som var begriplig även för oss. Då lämnade jag honom för att åka och hjälpa Kajsa flytta.

Visby var lika vackert som vanligt.Jag har aldrig kört så skickligt med släp som jag gjorde i Visbys trånga gränder. Allt gick som smort och vi fyllde släpet ganska fort och körde till kompisen i Slite där Kajsa ska inkvarteras tills hon får nyckeln till sin lägenhet. Sen tillbaka till Visby för att lämna tillbaka släpet i tid och - äntligen! - äta. Det var den första maten sen frukost och vi slukade varsin pizza. Efter det fyllde vi bilen och körde ytterligare en vända till Slite.

När jag ensam körde därifrån ringde jag sjukhuset igen och fick veta att Jonas först då - klockan 22 - fått komma upp till operation. Stackarn som fått vänta precis hela dagen! Ledsen att jag inte höll honom sällskap dessa långa timmar.

Trött så det räckte att sova som en stock trots tankar och oro.

Fick varken tag på avdelningen eller Jonas på morgonen. Checkade ut och åkte in till Visby för att gå på gudstjänst i Vårdklockans kyrka. Där finns både utsikt och insikt.Men bara en stund efter gudstjänsten börjat ringde Jonas så jag lämnade kyrkan och åkte till sjukhuset istället.

Kirurgerna hade fått en utmaning. De hade kallat in extra förstärkning och opererat 2 timmar och 45 minuter! Dels hade blindtarmen brustit och det var rejält fult, dels låg den så långt in i magen att de måste dela på magmuskler för att komma åt den. Och när operationen var över hade Jonas så lågt blodtryck att de trodde det var fel på mätaren. Så han hade inte kommit tillbaka till avdelningen förrän efter närmare 12 timmar. Det var en mycket medtagen man jag mötte. Och han syresatte sig inte tillräckligt så de gav extra syrgas hela tiden.

Jag lämnade honom en stund så han kunde sova lite medan jag hjälpte Kajsa att städa ur det sista i lägenheten hon bott i. Sen kramade hon och jag om varann och skildes åt för den här gången.

Tillbaka till Jonas ett par tre timmar. Han är rejält dålig och prognosen är att han får stanna ca fyra dagar medan han får antibiotika intravenöst och allt förhoppningsvis kommer igång och börjar fungera som det ska igen.

Jag kände mig både hemsk och ledsen, men vi var överens. Så jag åkte ensam hem från ön.


Tackar Gud för sjukvården och fantastisk personal.

Nästa gång hoppas jag vi återgår till en tidigare version av "äventyr på Gotland". Det blir trevligare för alla så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar