söndag 17 juni 2018

Jordgubbar och rosor och annat härligt

Den här våren och försommaren har varit varmare, soligare och torrare än i mannaminne. Inte för att jag har kollat upp om det är någon slags rekord, men det upplevs som så. All blomning har varit tidigare än normalt och gräsmattorna gulnade för länge sen. Vi vill vattna plantor och sådder i trädgården men ändå inte slösa på vattnet. Vi gör som min farmor gjorde: har en bunke i slasken som samlar upp allt vatten när en sköljer av grönsaker, tvättar av händerna eller sköljer ur en kanna. När den är lagom full bärs den ut och vattnet hälls på det nya rosablommande persikoträdet, björnbäret eller någon annan bärbuske.

Jag stormtrivs i värmen. Och det verkar jordgubbarna också göra. Vi har två dubbla pallkragar med jordgubbsplantor och i år ger de massor av röda, goda bär. Än så länge får vi ha de flesta själva - vi la på nät i tid så fåglarna kommer inte åt dem, och sniglarna är inte så talrika i torkan. Jag köpte jordgubbar på torget häromdagen för att lägga i frysen. Varje morgon njuter vi fruktsallad till yoghurt och müssli, och då passa jordgubbar bra. Priset hos den handlaren på torget var mindre än hälften (nästan en tredjedel) av det pris som andra begärde för nån vecka sen. Så jag köpte tre lådor. Ja, det var kanske väl mycket med 45 liter, men nu är de "snoppade" och ligger i frysen. Till kvällsmat idag åt vi jordgubbskräm och just nu gör jag både glass och sorbet, plus att några jordgubbar ligger i torken och ska blandas i müsslin sen.

Rosorna verkar också gilla vädret. Både de i vår trädgård och andra; det var vackra rosor i Visby och flödet på sociala medier visar att det är både många och vackra rosor i år. Nedan några bilder från idag i trädgården, mest rosor, men också vit blåklocka, blommande potatis, och krolliljan som blommar (bara lite) för första gången.

I växthusen står grönskan tät. En av gurkplantorna ger oss det vi behöver just nu (men inget överskott än). Och alla plantor vittnar om att det kommer att bli gott om grönsaker så småningom. Jag blir glad av att sitta i växthuset och bara titta.

Men allra härligast är att Jonas mår bättre idag. Äntligen har det vänt!
Tack Gud för läkning! För mediciner och sjukvård!
Och tack alla ni som bett för honom.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar