onsdag 23 maj 2018

Syrener, sparris och smultron

Tre ljuvligheter på s i vår trädgård.


Vi har ett par syrener. En ljuslila står precis innanför grindhålet så doften omfamnar en så fort en kommer hem. Vilket välkomnande! Den vita är verkligen kritvit och så kompakt i sina blomställningar att de nästan lyser som små lyktor.
Jag vill minnas att syrenerna blommade vid skolavslutningen när jag var barn. Nu för tiden är blomningen över innan sommarlovet börjar.
Den sommaren vi gifte oss gjorde vi syrenblomssaft och hade som "välkomstdrink". Färgen på saften påverkas så klart av färgen på blomklasarna. Vi åkte runt på massor av småvägar och letade efter riktigt mörklila så vi fick en saft med mycket färg. Dagen vi gifte oss var varm och solig så ett glas saft med ovanlig smak, blandad med kolsyrat vatten, var verkligen uppskattat av många. Det var enda sommaren vi gjorde sån saft, så för oss är den förknippad med bröllopet. Vi brukar istället göra mycket fläderblomssaft som vi förvarar i frysen och använder som törstsläckare och måltidsdryck hela året. Men än blommar inte flädern även om allt är tidigt denna rekordvarma vår.


Vår vanliga mataffär lockar med ett knippe gratis sparris denna vecka. Trevligt erbjudande så här års när en verkligen längtar efter primörer. De är odlade i Ungern. Visst är det lite synd att vi transporterar maten långa vägar när den faktiskt kan odlas här i Sverige?!
I slutet av mars nappade jag på ett erbjudande/en idé från en väninna. Hon ville köpa sparrisplantor men priset avskräckte (62 kr/styck), om en däremot köpte hundra plantor blev prislappen för varje planta bara en fjärdedel (17 kr/styck). Hon la ut en fråga på facebook om någon ville vara med och köpa några plantor. Det tog inte mer än ett par timmar så var vi tillräckligt många intresserade för att kunna köpa 100 plantor. För ganska exakt en månad sedan satte jag mina tio plantor i en av pallkragarna på baksidan. Jag har vattnat och väntat och nästan gett upp. Men i förrgår tittade den första stängeln upp, och idag räknade jag till fem som stuckit upp ur jorden. Härligt! Med lite tur kan vi skörda lite försiktigt redan nästa vår. Det ser jag redan fram emot.


Igår plockade jag årets första mogna smultron. De smakade ljuvligt! Vi har fyra plantor månadssmultron innanför dörren i växthuset och de förser oss med röda goda bär hela sommaren. Visst brukar de börja tidigt tack vare att de står skyddat och varmt i växthuset. Men jag gissar att det var ännu tidigare än vanligt den här gången.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar