söndag 6 maj 2018

Sommardag och arbetslust

Ledig dag med sommarvärme och solsken. Jätteskönt kalasväder. Första riktiga sommardagen i år. Det har funnits varma dagar tidigare, men med viss kyla kvar i vinden, eller åtminstone i marken. Men idag kändes det som sommar rakt igenom.

Jag har varit ute i trädgården hela dagen. Bränt mig i nacken och ena axeln trots att jag kom ihåg att smörja in mig med solkräm innan jag gick ut. Jag har jobbat, odlat, trädgårdspulat och det ger mig sådan glädje. Massor har blivit gjort och nu är kroppen lite trött och gnisslig. Men det är ju en skön trötthet efter att ha använt kroppen många timmar. Visserligen gör Jonas gärna allt det tunga i trädgården, och jag är tacksam för hans muskelmassa, men ändå jobbar jag ganska hårt.

Lök och potatis är satta nu. Kålen utplanterad, det var verkligen hög tid för de hade alltför små krukor. Jag har gått igenom mina fröer och sorterat vilka jag måste ta mig an den närmsta tiden. Jonas bar upp dahlia-knölarna från vinterförvaringen i källaren. Flera av dem längtade efter sommar och ny jord, och hade skjutit skott som var långa och bleka eftersom de stått mörkt. Jag la den i blöt en stund så de kunde suga åt sig mycket vatten och sen planterade jag dem. Många i krukor, men några i det sluttande landet på baksidan. Jonas har planterat två bärbuskar (och gjort en massa annat som inte är så trädgårdsrelaterat).

Jag älskar verkligen vår trädgård. Det ger mig så mycket glädje att jobba i den, både nu med planering, sådd och plantering, men också sen när det finns massor att skörda för att tillaga eller ta tillvara på olika sätt och förvara för kommande dagar.

Kanske finns det inte plats för mangold i år (sparrisen har ju fått en av pallkragarna) så rådjuren får väl äta något annat. De har knaprat på libbstickan så den är beskuren till ett par cm över markytan bara.

I kvällningen grillade vi lax och fetaost som vi avnjöt tillsammans med strips, broccoli och några små tomater. Gott. Men jag längtar tills vi kan äta potatis och grönsaker som vi själva odlat.

Dahlior med långa skott

Sparade några kålplantor i reserv om de utplanterade inte klarar sig

Lök av olika sort, potatis och kål har kommit i jorden nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar