onsdag 22 april 2015

Nu börjar det!

Ja, egentligen har det redan börjat. Men nu är det så många saker som bekräftade det.

Det är så klart våren och odlingssäsongen jag syftar på!

Idag var det så varmt och soligt att jag måste leta reda på ett par high-water. Vilken skön känsla det är, första dagen på året barbent.
Jag tog en cykeltur med hunden. Vi tog vägen runt Rismåla göl, det är en lagom lång tur med fin natur och varierande underlag. Stannade till för att hon skulle kunna svalka tassarna i sjön, men hon hävde sig i hela hon, tog ett par simtag. Upp och skakade av sig, och så i igen. Här var det nån som gillade att bada!

Ganska länge har jag tänkt plocka in lite blommor från trädgården, men en del saker blir helt enkelt inte av. Men idag var det tydligen dags. Jag tog in både hyacinter, påskliljor och tulpan och arrangerade i lite olika vaser och ställde i huset. Flest i köket för där är vi mest. (Har jag nån gång beskrivit hur mycket vi gillar vårt kök sen vi renoverade det?!) Nu doftar det hyacint i hela huset. Återstår att se om vi är drogade av doften när vi ska vakna imorgon bitti.


Lunchen idag var väl inte den mest spännande. Men tillbehören var det! Primörer! Jag drog upp de två första rädisorna för i år. Plockade några krusiga blad från grönkålen som övervintrat och nu tagit fart på nytt. En knippa gräslök klippte jag av och mixade ihop med matlagningsyoughurt och lite av vårt eget grönsakssalt till en kall sås att doppa rädisor och grönkål i. Mmmm. Enda smolket i bägaren är att det är så få rädisor som är på tillväxt. Nästa år får det nog bli en varmbänk, eller sådd i växthuset av sånt som blir klart innan det är dags att sätta ut tomater och gurka.


Växthuset ja. Jag grävde bort en del av jorden (som blev bra bas i en ny pallkrage), fyllde på med härlig kompostjord, lite aska och en del hönsgödsel. Ett par säckar köpejord fick också åka med. Blandade runt alltihopa så nu hoppas vi det är lagom mycket godis till plantorna. De får vänta ytterligare ett par veckor innan de får smaka den nya jorden. Jag planterade om alla tomater och de största gurkorna häromdagen. Och eftersom de står i ett litet växthus, med element, inne i det stora har de ganska optimala förhållanden: väldigt ljust och aldrig under åtta grader. Jag högtryckstvättade växthuset också. Så nu är allt redo.


Jag mår så mycket bättre av sol och värme och när jag får odla och pula i trädgården och i växthuset. Det är livskvalité för mig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar