söndag 9 juni 2024

Pommes

Vi har fortfarande väldigt mycket potatis kvar från förra året. Den börjar grodda och bli mjuk. Så nu är det rätt tid att göra en stor omgång med för-friterade pommes. Det är lite pyssligt och tidskrävande men blir så gott.   

Stora potatis skalas och läggs i kallt vatten, för att få tillbaka lite av sin spänst. Skär dem sedan i centimeter-tjocka stavar. Blanda 5 liter vatten med 5 msk äppelcidervinäger och 7-8 msk salt och lägg i stavarna. När potatisen legat i blöt minst 20 minuter, för att dra ut stärkelsen, får den rinna av i durkslag och torkas sedan mellan handdukar.

Oljan ska vara 160 grader vid den första friteringen. Men temperaturen sjunker så klart när man lägger i en näve stavar. De får fritera några minuter så de mjuknar men inte får färg. Sen öser jag upp dem i durkslaget igen. När den mesta oljan runnit av får de svalna på papper på ett galler. 

Nu är det första steget klart. Nu ska de frysas tills det är dags att tillaga dem. Det gör man genom att fritera dem igen. Antingen i airfryer, eller i 180-gradig olja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar