torsdag 6 juni 2024

Steg för steg

Sakta men säkert har min nya vävstol tagit form. Jag har tagit små steg. 

Först måste jag bereda rum för den. Min första vävstol monterades isär och flyttades undan. Sen byggde jag ihop själva vävstolen och förlängningen. Det var att montera en vävstol som vanligt.Sen blev det paus nån vecka. För nästa steg behövde vi vara några stycken för att klara av. Nämligen att trixa in det stora "åbäket" genom dörren och lyfta den på sin plats ovanpå gavlarna. "Åbäket" var hela väven, alla solv (av olika sorter), skaftkäppar, skedar samt alla delar till dragutrustning och harnesk. Jag hade gått och oroat mig för det här momentet, men det gick jättebra. Stort tack till de tre männen i familjen B för god bärhjälp!


Med allt det här på plats kunde jag börja att fixa. Lite i taget.

Bit för bit
Snöre för snöre
Lod för lod

Bara att få alla dessa i rätt ordning var ett tålamodskrävande pyssel

Här har några delar längst bak i vävstolen hamnat på sina rätta platser

Trampor och lattor är upphängda

Den sista delen på harnesken är på plats

Allt eftersom loden hängdes på så rätade många snören till sig.


Så många snören. Så avancerat allt hänger ihop med allt.

Jag är mycket tacksam att vännen H hade tänkt ut hur vi skulle göra för att få allt i "åbäket" att hänga ihop under flytten. Det gör att jag inte behöver trä om någon av alla dessa snören. Och jag behöver inte förstå hur allt fungerar.

Nu är varpen framknuten. Det är det sista momentet. Nu ska allt vara klart. Och jag har inte hittat något som gått sönder eller blivit allvarligt fel i flytten. 

Till slut skruvade Jonas åt alla skruvar och vi föste in den på sin plats.

Wow! Nu är allt redo!

2 kommentarer:

 1. Hej Birgitta,
  grattis till din nya damast vävstol!
  Känner du redan Amy Blair och hennes blogg Duelling Rabbits?
  https://duellingrabbits.com/
  Om inte kan jag verkligen rekomendera den, där du också hittar hennes lärorika videos.
  Lycka till / Marlies
  https://duellingrabbits.com/home/youtube-channel/

  SvaraRadera
 2. Tack Marlies!
  Ja det här ska bli spännande och jag kan nog behöva många tips och goda råd för det här är inget som jag alls kan. Tack för länkarna jag har inte sett henne förut.
  /Birgitta

  SvaraRadera