måndag 11 juli 2022

Jordgubbar

Vårt jordgubbsland, med plantor som vi fått från grannarna, svämmar över av bär. En dag plockade jag 15-16 liter, och tre dagar senare bortåt 12 liter. Vilken rikedom det är! Förutom att äta mycket färska bär nu, och lägga mycket i frysen så bestämde jag mig för att göra saft. Men inte vilken jordgubbssaft som helst, utan mammas rårörda. Den som är supergod och vackert ljusröd. Receptet är på en väldigt stor sats. Jag tog 2/3 av de angivna mängderna och fick drygt sex lite koncentrerad saft. 

4½ kg rensade jorgdubbar körs igenom köttkvarn (eller mixas)
4 l vatten kokas upp och får kallna
80 g vinsyra
4 g natriumbensoat

Blanda alla ingredienser och låt stå svalt ett dygn, rör då och då.
Sen ska saften silas och det är den enda avigsidan med denna saften. Jordgubbsmoset sätter igen alla öppningar i silen eller silduken så det inte fungerar som tänkt. Denna gång silade jag i tre steg och tyckte det gick ganska bra. Först genom durkslaget, sen genom en metallsil och sist genom silduk. Men hela tiden måste man skrapa bort det som sätter fast sig på insidan, och det gör man enklast med en slickepott. Det går alltså inte att låta detta sila av sig själv utan man måste skrapa på insidan av silarna gång på gång. Men man får lön för mödan.
För varje liter avrunnen saft behövs ½ kg socker som man blandar ner och rör tills det smält. Sen hälls saften på flaskor eller liknande och förvaras bäst i frysen.

"Moset" som blir över tog jag tillvara och gjorde sylt av. Det var cirka 1,2 kg mos, så jag tillsatte 1 kg syltsocker, kokade upp och lät koka i tre minuter innan jag öste det på varma burkar. Det blev fenomenalt gott. Och känns riktigt bra att precis allt kom till användning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar