lördag 17 februari 2018

Dukväv del 3: solvning, skedning och framknytning

Min mamma kom en eftermiddag för att hjälpa mig med solvning/skedning. Jag gör båda momenten i samma veva när man ändå hanterar trådarna i rätt ordning. Den här väven har en tråd i solv och fyra (!) trådar i rör. Mamma stod bakom vävstolen och sträckte mig trådarna i rätt ordning. Det gick snabbt och lätt och vi hann nästan en tredjedel av alla trådar den där eftermiddagen.
När jag en annan dag, fortsatte utan mamma flyttade jag in skälet mitt i vävstolen för att lättare nå att få rätt ordning på trådarna. Det funkar i ensamhet också, går kanske lite långsammare, men främst saknar jag det trevliga småpratet.


Jag hade inte riktigt så många solv som krävdes, men lånade ett par hundra stycken av mamma så jag kunde göra klart. Det tog sin tid att solva och skeda alla drygt 1500 trådarna. Och det blir tätt minsann!

Nästa steg är att knyta fram alla trådar så man kan spänna varpen. Jag har läst ibland om ett tips att "borsta" fram trådarna, men aldrig trott att det skulle behövas och så har jag försökt kamma fram dem med mina händer. Men sen provade jag med borste. Och jag vill aldrig mer göra det utan. Det var en sån skillnad! Mycket mycket lättare att få trådarna jämt spända, och inte alls så jobbigt för händerna. Jag har en pytteliten "rotborste" som jag köpte för att ha till grovdisk. Det blev den aldrig använd till och nu hör den hemma i min vävstuga.Det kan vara svårt att få till jämna knutar och jämnt spända trådar så numera knyter jag alltid fram så här: En knut på varje bunt av trådar, sen trär jag ett snöre genom bunten, runt framknytningskäppen, genom nästa bunt och så vidare. Sen fäster jag det i ytterändarna på käppen och börjar spänna. Lite får man hjälpa till att fördela hur repet är placerat. Men det är ett lättare sätt än att knyta och knyta om varptrådarna runt käppen (som på det gamla vanliga sättet). Det går åt ett längre rep än man tror, idag fick jag skaffa mig ett längre.Knöt upp lattor och trampor också. Funderade en stund först för att vara säker på att det blev rätt. Det ska ju bli två lager av väv som sitter ihop i ena änden. Det enda jag måste dubbelkolla nu när jag börjar väva är att inslaget går rätt i vändningen, så att den blir likadan som resten av väven.

Men nu är det klart att börja provväva! Härligt!

Övriga inlägg om denna väv:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar