måndag 27 februari 2017

Förberedelser inför det som kommer

Med "det som kommer" menar jag förstås våren.

Det finns dagar då man kan tro att våren redan är här, när solen skiner varmt, talgoxen kvittrar och vintergäcken lyser illande gul i det gråbruna fjolårslövet. Men lika många dagar känns den avlägsen när nordanvinden tjuter, snöflingorna dalar eller vinterregnet faller tungt.
Det är bara februari. Tålamod, tålamod. Men vissheten finns - våren kommer att komma.

Vissa saker behöver göras för att förbereda inför våren.

På lördagen, när det var sol och blå himmel (men inte jättevarmt) städade vi en del i trädgården. Vi klippte ner ris från förra årets fägring: höstanemon, elefantgräs, rosenflockel, jättedaggkåpa mm. Och vi rensade bort täcket av löv i en del rabatter. För att ge utrymme och ljus och luft åt vårens tidiga budbärare: snödroppe, snöklocka, krokus och några till.

På söndagen ägnade jag mig åt helt andra förberedelser. Jag sådde tomatfrön. Det blev 34 sorter (och jag kommer att få en till av en kollega) och det är en klar minskning från förra året då jag hade 45. Då blev det ganska trångt. Nu hoppas jag det ska funka bättre. Men jag kommer också att minska på antalet odlingsplatser så vi får se hur det blir.
På senare år har jag begränsat mig till två frön av varje sort (med undantag för vissa favoriter) men i år överdrev jag lite och satte tre frön av de flesta sorterna, ibland fler. Ja, det blir mer jobb så småningom, men jag kunde inte låta bli ;)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar