fredag 6 november 2015

Livet består av måndagar och fredagar

Det är många år sedan som jag och en annan på samma arbetsplats enades om att det var nästan bara måndagar och fredagar vi uppmärksammade. Varje gång vi möttes konstaterade vi antingen att "nu börjar veckan" eller "nu är det snart helg". Följaktligen bara måndagar och fredagar. Jag tycker fortfarande att det stämmer, åtminstone till viss del.

Självklart vet jag att det finns en massa andra dagar också. Och jag gör både bra och viktiga saker oavsett veckodag. Det är nog mer en upplevelse av att tiden går så fort. Måndagarna och fredagarna utgör liksom mellansteget mellan en veckas arbete och en helgs ledighet. Jag är privilegierad nog att ha ett jobb som jag gillar och trivs bra med, så det är inte med tungt hjärta jag noterar måndagarna. Och många gånger innebär helgerna plikter och tider att passa. Men visst är det ändå skillnad på arbetsvecka och helg, generellt sett.

Jag har t.ex upptäckt att jag bloggar mer på helgerna än i veckorna. Bara det är väl en signal om att det finns mer tid att använda efter eget tycke under helgen än under veckan. Kanske nu mer än tidigare - min kraft är fortfarande begränsad så arbetsdagarna innehåller inte så mycket mer än just arbete, och dessutom äter höstmörkret upp det utrymme som skulle kunna finnas för att göra annat.

Så det där med att livet består av måndagar och fredagar, är ett citat jag kommer fortsätta använda, även fast jag vet att det inte är så sant.

Idag stod jag och en kollega och pratade om bondepraktikan och där finns ju också en del uttryck och riktlinjer man kör med trots att man vet att sanningshalten inte är helt övertygande. Samtalet började med att jag hävdade att det inte ska bli så kallt i vinter (önsketänkande, jag vet) eftersom det inte varit knappt några rönnbär alls i år. Och "Anders slaskar - julen braskar" känns som att det inte är lika sant nu som när jag var barn.

Vad finns det mer för matnyttigt i bondepraktikan? Vad finns det för historia bakom den egentligen? Fanns den alls? När kom den till? Uppdaterades den? Jag får nog konsultera någon historie-kunnig person och ställa frågan. Dick Harrison, vill du hålla en liten utläggning för mig så vore det bra, tack! ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar