söndag 15 februari 2015

Kärlekens väg

Vilken dag! Kärlek i många former!

I kyrkan idag hade vi besök av en pastor jag uppskattar mycket. Hon förmedlar alltid så mycket ljus och glädje, både i det hon predikar men också i det hon utstrålar genom att bara vara. Temat för gudstjänsten var kärlekens väg, och så hade vi seminarium om församlingsutveckling efteråt. Jag vill förmedla några av de tankar jag fick genom hennes förkunnelse idag (om hon skulle känna igen sig vet jag inte så jag väljer att inte avslöja hennes namn. Det är alltså min tolkning och mina tankar).
"Vad vill du att jag ska göra för dig?" är frågan som Jesus ställer till dig och mig idag. Jag funderar över vad mitt svar är, och bävar lite när jag försöker formulera det. Han är personlig, han ser just dig och  mig. Han vill frigöra och upprätta. Vi är sända att gå ut till andra, men först får du och jag ta emot. Vilket evangelium för mig som ibland upplever att jag bara ska leverera, bara ska utföra. Innan det är dags för det får jag ta emot av honom.
När Petrus fick gå på vattnet (Matt 14:22-33) fram till Jesus så delade alla lärjungarna i båten upplevelsen och glädjen och prisade Gud tillsammans, de var inte avundsjuka och missunnsamma. Så får det vara i församlingen också. Gud använder oss på olika sätt och vi får dela med oss av det till varann. Vi får glädjas över varandras upplevelser och tilltal.
Men Petrus sjönk efter en stund, när han började tänka på vad som faktiskt hände och såg hur stora vågorna var. När han sjönk och Jesus sträckte ut sin hand såg han sitt beroende av Jesus. Det är tillsammans med Jesus vi ska verka, det är inte på något sätt bara oss det gäller.
Jesus kan använda vem han vill för att framföra sitt budskap. Vi fick höra berättelsen om en kvinna som fått bröstcancer. Familjen hade tre barn varav den yngsta var två år. Man brukade be "Gud som haver" som aftonbön varje kväll. När nu mamman var trött och ledsen och dålig kom tvååringen (som inte var så bra på att prata) och knäppte sina händer och sa "Lyckan kommer". Vilken hälsning! Och nu, fyra år senare, är kvinnan frisk. Och lycklig!

På väg till kyrkan fick jag ett mail där de viktigaste budskapet var att avsändaren ville önska mig, församlingen och hon som predikade Guds välsignelse idag och över dagar som kommer. Vilken kärlek att skicka ett sånt mail. Ibland är det inte de stora sakerna som behövs för att visa kärlek.

Efter gudstjänsten hälsade vi på och pratade med de andra. Bland annat var där en gammal kvinna som är så skröplig att hon inte orkar komma så ofta, men hon är helt klar i huvudet och har glada ögon. Denna kvinna var väldigt nära vän till Jonas föräldrar och har sett honom växa upp. Både Jonas och jag kramade om henne och var glada att se henne. Till mig berättar hon lite hur hon mår. Hon får kämpa för att få fram orden och jag får anstränga mig att förstå. Och till Jonas säger hon tydligt och klart "Jag älskar dig. Och det gör inget att Birgitta hör det ;)"  Så underbart för honom (och oss andra som stod runtomkring) att få höra detta!

Senare på dagen fick vi ge vidare lite av den glädje och kärlek vi fått idag när vi gick in till våra grannar. Vi hade bara tänkt lämna en välkommen-hem-blomma till frun som äntligen fått lämna sjukhuset efter flera månader. Men vi blev kvar på kaffe och en massa prat om allt möjligt i ett par timmar. Svårt att avgöra om vi eller de var gladast över den eftermiddagen.

Kärlek kan ta sig så många former!

1 kommentar: