söndag 1 december 2024

Saffran * 3

Första december och första advent. Jag fick lite feeling och gick loss med saffransbakning. Så pass att vi måste låna saffran av grannarna innan jag var nöjd.

Jag gjorde:

Drottning Kristinas julbröd som vi gillar så mycket. Stora runda "bullar" med fyllning av smör, socker och finhackad mandel. 

Vanliga lussekatter är så gott att ha i frysen och bara tina till en kopp kaffe, te eller glögg. 

Och så en ny småkaka med frysta lingon, som blev farligt god. De påminde om farmors havrekakor, fast med en rejäl tvist. Nästa gång ska jag prova att baka dem på samma sätt som de klassiska men denna gången följde jag receptet och började med att bryna smöret. Jag hade inte exakt rätt ingredienser utan tog följande: 

Bryn 175 g smör och rör i 1dl socker, 1 dl rörsocker, 2 msk mörk sirap och 1 paket saffran (0,5 g). 
Låt svalna
Blanda ner 3,5 dl mjöl, 2 dl havregryn, 0,5 tsk salt och 1 ägg. Och slutligen 1 dl frysta lingon.
Sen skulle den stå länge i kylen men det blir en väldigt hård och tung smet så efter bara en stund tog jag fram den och formade 36 bollar som jag plattade till lite, fördelade på tre plåtar och gräddade i 180 grader tills de fått lite färg i kanterna, kanske 10 minuter.
Låt svalna på plåten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar