måndag 16 december 2024

Leverpastej

Jag har gjort en vilt-leverpastej som blev jättegod. Den är mjuk och bredbar. Så jag är mycket nöjd med både smak och konsistens. 

Det började med att jag samlade på mig ett antal recept på leverpastej, varav en eller två var på älglever. Alla recepten hade stora likheter, men med skillnader i smaksättning. Ett tag funderade jag på att göra flera olika och prova vilken som var bäst. Sen bestämde jag mig för att göra en egen variant genom att utgå från likheterna och så kombinera alla kryddningarna. Det visade sig vara ett lyckat drag. Här kommer receptet.

500 g lever av älgkalv
250 g späck av vildsvin (eller extremt fet färs)
1 gul lök
1,5 äpplen
5 ansjovisfiléer
10 g torkad stolt fjällskivling
2 msk whiskey
1 msk ansjovisspad
50 g smör
2,5 dl gräddmjölk
2 ägg
0,5 dl vetemjöl
2 tsk salt
knappt 1 tsk vitpeppar
1 tsk socker
1,5 tsk mejram
0,5 tsk mald ingefära
1 tsk timjan
0,5 krm malda nejlikor

Skär levern och späcket i mindre bitar. Koka upp 2 l vatten. Ta grytan från plattan och lägg i lever och späck och låt det stå i en kvart. Häll sedan av vattnet.

Skala lök och äpplen och skär i mindre bitar. Dela även ansjovisen

Låt svampen svälla i whiskey och spad

Smält smöret, tillsätt gräddmjölken och låt det bli varmt.

Kör alla ingredienser, utom smör/mjölk-blandningen, i matberedare. När allt sönderdelats späder du med den heta smör/mjölken och kör ett par minuter.

Stek lite av smeten och smaka av.

Häll den varma smeten i smorda formar. Täck med folie

Grädda i vattenbad i ugnen i 175 grader tills innetemperaturen är 70 grader. Det tar cirka en timme. Vill du ha lite yta på pastejen tar du bort folien på slutet.

Låt pastejen svalna i sin form. Dela sen i bitar och frys in. 

Avnjut tillsammans med äppelkyftor på ett gott bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar