tisdag 17 januari 2023

Vatten

Livsnödvändigt och en förutsättning för mycket. Och något vi tar för givet - bara att vrida på kranen så flödar det friskt. De senaste somrarna har varit regnfattiga och grundvattennivåerna har sjunkit. 

Men denna vinter har varit det motsatta: det har bara regnat! Grått och eländigt dag efter dag. Regn och regn och regn, ofta i kombination med blåst. Extremt få soltimmar hittills i januari. Allt är blött och klafsigt. Grundvattennivåerna i små magasin är mycket över det normala. 

Träsket på baksidan av huset är mer vattenfyllt än vi sett det tidigare. Vattenspegeln är utbredd. 

Marken är så mättad av vatten att daggmaskarna kryper upp för att inte drunkna,

Och i källaren har vi en bäck! Eller åtminstone en rännil. Vattnet tränger in genom väggen i ena änden av källaren och passerar ut genom golvbrunnen i andra änden. Det finns en anledning till att frysarna i står uppallade på tegelstenar.

Nåja, vi ska inte klaga. Vi får inte hus och egendom bortspolat i översvämningar och störtfloder. Och än så länge tar golvbrunnen emot utan att knota.

Tänk att något som är helt nödvändigt för vår överlevnad när det är "lagom mycket" och organiserat, också kan vara så förödande och livsfarligt när det väller fram okontrollerat i oerhörda mängder. Det gäller både eld och vatten.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar