tisdag 9 augusti 2022

Kampen om kålen

När man odlar krävs inte bara vatten och näring för att man ska kunna skörda. Ofta är det en kamp mot allehanda saker - ogräs, sniglar, kaniner och rådjur t.ex. När det gäller kål är den största "fienden" kålfjärilslarver. Fjärilarna är vita och fina och fladdrar till synes oplanerat omkring. Men de lägger en klick gula ägg på en skymd plats bland kålen och när larverna kläcks äter de glupskt. 

Första åren med kål täckte jag plantorna med någon sorts kålnät. Men upptäckte snart att hur noga jag än var så lyckades fjärilarna ändå lägga sina ägg där. Och eftersom nätet dolde kålen doldes också inkräktarna för mig. När jag väl upptäckte dem var det ofta försent och de hade i lugn och ro kalasat i sig det mesta. Så jag använder inte längre de där fula näten.

Istället ägnar jag mig åt mer manuell bekämpning. Jag tittar över plantorna, vänder på bladen och letar efter äggsamlingar och larver i olika storlekar. Och så har jag sönder det jag hittar. Ingen särskilt trevlig aktivitet, men vad gör man?!

Första delen av sommaren var lugn i år. Kålen fick vara i fred.

Men nu äts det desto mer!

Jag skördar för att "rädda undan" en del. Broccoli och blomkål har varit rätt fina (och fantastiskt goda), men de har innehållit många larver som är svåra att rensa bort. Jag lägger ner hela skörden i vattenbad med en skvätt ättika, sen sköljer och letar och rensar jag så noga jag kan. Ändå finns det alltid några kvar när kålen blivit förvälld. Har du ett bättre och mer effektivt sätt så hoppas jag du delar med dig av dina tips genom en kommentar här. 

Visserligen odlar jag så pass mycket kål i år, att det kanske borde räcka till både larverna och oss. Men savoykålen är helt perforerad nu och där är det inte lätt att komma åt skadedjuren. 

Idag blev det äntligen av att jag sprayade med larvskydd - ett biologiskt växtskydd som är godkänt för ekologisk odling. 

Kampen går vidare...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar