fredag 15 oktober 2021

Mäktigt möte

Jag satt i blå tornet häromdagen. De andra jägarna satt i olika torn i närheten och hundföraren och hunden hade gett sig in i såten. Då hörde jag att det prasslade i björkslyet cirka 100 meter bort.
En älg skymtade.
Den stod där och spanade av omgivningarna innan den gav sig ut på den öppna planteringen. 
Och vilken älg sen! Det måste vara 12-taggaren som synts på åtelkamerans bilder. Jag helt förundrad tänkte jag "Är det här ens sant? Är det möjligt att jag får se denna bjässe till älg? Så häftigt!"

Upp med mobilen och tog några kort. Han stegade iväg tvärs över planteringen, men när jag visslade stannade han. Stod där och tittade åt mitt håll och jag fick sitta och bara titta när han visade upp sig i hela sitt majestät. En stor, fin bredsida åt mitt håll. Men vi hade inga vuxna kvar på tilldelningen så jag behövde inte ta upp bössan.

När han fortsatte sin vandring spejade jag över området och upptäckte: 
En älg till! Precis där den stora tjuren kommit ut. Den stod med rumpan mot mig. 
När den vände runt och började gå över planteringen tappade jag nästan hakan. Det var också en tjur! Och den var lika stor och pampig som den första! 

Även den andra stannade snällt när jag visslade när han kommit halvvägs över planteringen. Sen försvann de båda in i den skyddande storskogen.

Vi som var helt imponerade över att ha en så stor älg på markerna, och nu visade det sig att de var två.

Och jag fick se dem! Det var en upplevelse som inte går att beskriva med ord. 

Och tyvärr inte med bilder heller. På 100 meters avstånd blir mobilens bilder inte särskilt bra. Jag önskar att jag tagit med min "riktiga" kamera denna dagen. Men det hade kanske inte hjälpt - den hade nog legat i botten på ryggsäcken, omöjlig att nå utan att väsnas, och då hade jag inte fått se dem lika länge.  

Två bjässar - en i varje ände av fotot

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar