torsdag 11 februari 2021

Vintersquash och för gamla mejeriprodukter

Flera av våra stora squash-frukter är fortfarande fina och väntar på att användas och ätas upp. Häromdagen bad jag Jonas hämta en av dem för jag skulle riva fruktköttet och blanda ner i bröddegen. Det brukar ge så saftigt bröd. 

(Just den här gången blev det inte bröd till oss utan mat till hönsen. Jag hade tagit ut plåten ur ugnen för tidigt så det var kletigt och dö´bakt.)

Squashen han tog in var rejält stor och bara en liten del gick åt till misslyckat bröd. Vad skulle jag använda resten till? Dels blev det två omgångar falsk ostkaka, gräddad i portionsformar. Dels blev det vegetarisk lunch bestående av en gratinerad blandning med pasta, lök, tomat och ost. 

I samma veva visade det sig att sista skvätten i den stora paketen mjölk (5 liter) som låg i kylen precis börjat bli för gammal. För att inte behöva slänga den använde jag den i ostkakan och det gick jättebra. Och när jag hittade gammal sur grädde i kylen så bakade jag underbart goda kringlor. Receptet har jag ärvt av mormor och mamma och är säkert skapat just för att ta tillvara även sånt som börjat bli dåligt. Det här receptet är verkligen "på en höft" så man får baka några gånger innan man får känsla för det. 

Falsk ostkaka med squash

Koka en liter tärnad squash så den blir mjuk, häll av och låt svalna
Vispa i hop 4 ägg med 1 dl socker. Blanda i 5 msk mjöl och sedan 5 dl mjölk.
Skålla och skala 30 sötmandlar och hacka dem sedan i lite blandade storlekar. Jag körde dem i mixern.
Finriv 3 bittermandlar.
Mixa squashen till en slät röra
Blanda ner mandel och squash i det andra.
Häll upp i många små formar eller ett par större (smorda).
Grädda mitt i ugnen i 200 grader tills de "stannat" och fått lite färg på ytan.
Njut ljumma med vispad grädde och hemkokt sylt


Gratinerad squash med pasta och ost

Koka pasta, häll av och skölj i kallt vatten
Skär squashen i ganska tunna skivor. Fräs dem på hög värme i olivolja.
Skär en rödlök i tunna halvcirklar och låt dem fräsa med på slutet.
Pressa över ett par vitlöksklyftor och krydda med salt och peppar. Häll upp på ett fat och låt det vänta.
Skär halloumi (eller annan stekost) i tärningar och fräs en stund i olja. 
Blanda pasta, allt det frästa, tomatsås och hackad förvälld spenat eller mangold (färsk funkar säkert också).
Häll upp allt i en form och strö över riven lagrad ost (västerbotten eller parmesan)
Gratinera i ugn i 225 grader cirka tio minuter.

Surgräddeskringlor

Blanda sur grädde med ett par msk socker och en knivsudd hjorthornssalt. Blanda i mjöl till lagom konsistens. Baka ut till runda kringlor som vänds i strösocker innan de läggs på plåt och gräddas tills de börjat få färg. Ljuvligt gott!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar