söndag 1 september 2019

Jaktlycka med ett stänk av otur

Det var fredagskväll och Jonas och jag åkte ut till skogen och satte oss i varsitt torn för att jaga.

Jag satt i Mellantornet och konstaterade att det vuxit upp en hel del sly där, och massor med ormbunkar. En liten bofink lyckades prassla och låta oväntat mycket i träden bakom mig. Men det är trevligt med även de små djuren i skogen.

Efter en stund skymtade jag något och tog upp kikaren för att titta noggrannare. Ett par hundra meter bort, med storskogen bakom sig stod en älg. Jag såg bara huvudet sticka upp över björkslyet. Den hade väldigt ljust huvud, inga horn och den stod mycket stilla. En lång lång stund stod den där. Oftast med huvudet rakt mot mig, men ibland tittade den åt ena eller andra hållet.

Plötsligt skällde ett rådjur bakom mig till höger och jag hoppade högt av överraskning. Kanske var den irriterad över bilen jag parkerat där borta. En stund senare kom rådjuret inom synhåll. Det var en get. Den ställde upp sig med en fin bredsida åt mitt håll och hånlog säkert eftersom hon visste jag jag bara fick skjuta bock. Fin i alla fall.

När den med ett par steg försvunnit bland ormbunkarna fortsatte jag att titta på älgen. Men så dök det upp en bock på samma ställe som geten nyss varit. Rejäla horn. Kul. Genast lite puls. Han stod med kroppen delvis skymd av ormbunkar så jag väntade på ett bättre läge. Men jag fick vänta. Han gjorde sig ingen brådska utan stod där och såg sig omkring en god stund. Till slut tog han ett par steg framåt och jag lät skottet gå.

Tog riktmärke mot en avbruten trädstam och klättrade ner ur tornet och gick de ca 80 metrarna mot skottplatsen. Men sen blev det så där dumt: jag irrade runt och letade efter ett rådjur, eller åtminstone en skottplats, inte säker på exakt var jag borde leta. Ormbunkarna nådde mig till midjan - hur skulle jag hitta ett djur om det var under dem han hamnat?!

Men sen låg han där. Jättefin och ganska stor. Hornen var verkligen kraftiga. Men bara det ena hade tre taggar; det andra var bara ett rakt spjut. Tacksam för en fin och lyckosam kväll på #bockjakt2019.
Samtidigt på en annan plats i skogen:

Jonas sitter i sitt torn och inget särskilt händer till en början. Sen hör han en grymtning och anar att något rör sig nära saltstenen. Upp med bössan och får in fyra vildsvin i siktet. Då hörs ett skott (mitt) en bit bort och grisarna försvinner in i skogen direkt. Snopet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar