tisdag 6 augusti 2019

Tomat som dessert?!

För nåt år sedan fick jag en bok med en massa tomatrecept. Där fanns även recept på tomatsorbet!! Jag tänkte jag skulle prova, men det var så komplicerat med många moment och dessutom med ingredienser som inte finns hos oss. Så jag skippade det.
Men tanken på tomat som dessert hade slagit rot så jag googlade lite och hittade några som jag vill testa: Glass, sorbet, tomatcurd och pannacotta. Det här blev kul!

Tomatsorbet
1 dl vatten och 1 dl socker blandas i en kastrull och värms under omrörning tills sockret lösts
Lägg 1 gelatinblad i kallt vatten
Skala tomaterna (enkelt om de skållas först) och mixa dem, jag valde små söta röda
Blanda följande och värm till ca 50 grader:
2½ dl mixade tomater
1 tsk citronsaft
1 dl av sockerlagen ovan
Krama ur gelatinbladet och rör ut det i tomatsmeten.
Låt kallna och stå en stund i kylen
Kör i glassmaskin och frys ev en stund till.

Kommentar:
Det blev en vacker glass med perfekt sorbet-konsistens direkt från frysen. Smaken var frisk men passar inte som efterrätt, snarare en liten, liten kula som förrätt, kanske med basilika och ev lite rökt kött. Jag provade att inte skala tomaterna så därför syns röda skalbitar här, men rekommenderar verkligen att de skalas först, eller mixas noggrannare än jag gjorde.


Tomatcurd
Skålla och skala 500 g tomater, jag valde solgula denna gången. Dela och kärna ur dem
Mixa ihop med 2 msk tomatpuré
Skala en halv citron med potatisskalare och strimla skalbitarna. Pressa saften ur citronhalvan
Dela en halv vaniljstång på längden
Vispa ihop 3 dl socker och 4 ägg i en kastrull. Blanda i de övriga ingredienserna
Värm under omrörning till det tjocknar, men låt inte krämen koka
Ta kastrullen från värmen och rör i 100 g smör
Låt kallna och förvara i kylskåp

Kommentar:
Mycket god smak, lite mildare än vanlig lemoncurd. Jättegott till kex och ost. Men den var ganska lös i konsistensen så det skulle inte fungera att ha den som fyllning i en tårta.


Tomatglass
Blanda 3 dl tomatcurd med 2 dl matlagningsyoghurt
Kör i glassmaskin

Kommentar:
Åh så god! Den absolut bästa av recepten här. Jag brukar gilla youghurtglass och den här var inget undantag. Lagom söt och lite syrlig. De strimlade citronskalen gav konsistensen karaktär. Och en hembakad lavendelskorpa passade utmärkt till.


Tomatpannacotta
Mixa 200 g tomater
Rör ner 1 dl socker och en liten nypa ingefära
Koka på svag värme en halvtimme
Blötlägg 3 gelatinblad i kallt vatten
Vispa ihop 2½ dl grädde, 1½ dl matlagningsyoghurt, ½ msk honung och ½ dl av tomatblandningen i en kastrull
Värm under omrörning, men låt inte koka
Krama vätskan ur gelatinbladen och rör ner i den varma smeten så att de smälter
Häll upp i portionsskålar och låt stå minst tre timmar i kylskåp
Bred resten av tomatblandningen på panacottan (rör ut den med lite vatten först om den är för tjock)

Kommentar:
Detta var gott! "Toppingen" hade en lagom brytning av ingefäran. Som pannacotta men med en dragning åt råmjölkspannkaka.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar