onsdag 1 maj 2019

Orange paj

En mozarella hade legat länge i kylen och var nästan för gammal. Synd att slänga - bättre att laga till något av den istället. Jag vet att den är god att kombinera med tomat och rökt rådjur men eftersom den var lite gammal ville jag tillaga den. Alltså blev det experimentmat idag igen. Resultatet blev en orange paj med fyllig och rund smak.
Jonas envisas med att jag ska skriva upp receptet, kanske för att han känner mig och vet att jag sannolikt kommer att börja fundera på vad den egentligen innehöll. 😉

Pajdegen är min vanliga:
75 g smör
2 dl mjöl
1 dl rågsikt
1 dl matlagningsyoghurt
lite trädgårdssalt
Förgräddas tio minuter i 200 grader.

Ett par pressade vitlöksklyftor, lite chiliflakes och ett knippe klippt luftlök fick fräsa en stund i smör. Sen hällde jag i förvällda mangoldstjälkar (och slutbiten på några sparrisar). De fick puttra tills all vätska ångat bort. Detta la jag i pajskalet och sen en liten bit rökt rådjur skuret i "slamsor" och sönderdelad mozarella. Lite riven vanlig ost överst. Sen hällde jag på äggstanningen gjord av 4 ägg, ett par dl snålröra med mycket tomatsmak, en liten skvätt grädde och trädgårdssalt. Gräddade i 200 grader tills den stannat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar