onsdag 8 maj 2019

Drömmen om ett hus på landet

Somliga drömmar är bra för sin egen skull och kan få förbli drömmar.
Andra drömmar bör bli verklighet för att fylla sin funktion. Sådana drömmar kanske någon kallar för "planer". Men jag tycker att planer känns mer konkret, som när en planerar något nära förestående, något som är ett faktum.

De sista veckorna har Jonas och jag sett en stor dröm snabbt anta konturerna av en plan. Och det hann knappt bli en plan innan det blev verklighet. Idag har vi köpt oss ett hus på landet!

Alla våra år tillsammans har vi pratat om ett hus på landet, lite skog, några höns och ett par får. Lite halvhjärtat har vi tittat efter det men det har aldrig lett någonstans. Och vi har varit nöjda som det är.

Nu i vår har Jonas hjälpt en bekant att röja sly i dennes skog. Och kommit fram till att det inte alls är nödvändigt att vi skaffar oss en skog.
I påskas när vi var och klappade får och lamm hos en annan bekant, så påmindes vi om hur gärna vi vill ha en liten skock sådana djur. Då och där bestämde vi oss för att kolla på en gård som låg ute till försäljning. Innan vi förlorade budgivningen på den gården hade det dykt upp en till. Och den passade oss ännu bättre.

Det är en väldigt liten gård, bara drygt 3 ha. Där finns ingen skog och inga åkrar, bara betesmarker. Där finns alltså inga "måsten", bara möjligheter: Vi måste inte röja skog och vi måste inte odla åkrar. Men vi kan släppa får på bete om vi vill.

Omgivningarna är vackra, med lövskog och betesmarker och ett par sjöar alldeles nära. Gården ligger i en pytteliten by av röda stugor med vita knutar, lite bullerby-känsla.

Mangårdsbyggnaden är 160 m2 fördelade på två plan, och så finns en undantagsstuga (att använda som vävstuga, gästhus eller för uthyrning), lagård med lada, dubbelgarage med vedbod, jordkällare och brygghus. Somligt är nytt eller nyfixat och fräscht, annat behöver en hel del kärlek, tid och kraft. Men det finns inget vi måste åtgärda innan vi flyttar dit (utom att bygga hundgård).

Efter sommaren flyttar vi och blir Gillsjö i Bällsjö!2 kommentarer:

  1. Stort Grattis. Så himla fint och mysigt. Där kommer ni att trivas kanonbra.

    SvaraRadera
  2. Gratulation! Vilket fint hus ni hittade. Det verkar att det finns gott om plats för vävstolar :-)

    SvaraRadera