söndag 14 maj 2017

Lycka är en varm vårdag i trädgården

Efter den här väldigt kalla våren vi haft, och efter ett par dagar bortrest var det ren och skär njutning att kunna jobba en hel dag i trädgården. En dag som var varm och solig.


Både Jonas och jag har ägnat större delen av dagen åt olika trädgårdsprojekt.

Han bygger ett helt nytt odlingslandskap på gaveln, vårt söderläge. Där har tidigare stått ett gäng pallkragar men dem har han bytt ut mot stora odlingsbäddar anpassade exakt till vad som får rum. Han har hållit på några dagar, men nu är själva bäddarna klara och snart fyllda med jord. Det som sedan återstår är gångarna mellan bäddarna, där han ska lägga trallgolv och att jag ska plantera, så och sätta grönsaker, potatis och andra godsaker.

Jag har tagit bort det lilla extra-växthuset som har stått inuti det stora för att hjälpa plantbarnen hålla värmen på nätterna. Jag satte upp gardiner som skydd mot den starka solen och spände upp rep att binda upp plantorna mot. Sen satte jag mig och planerade vilka tomater och gurkor som ska stå var innan jag tog på mig handskarna och började plantera. Totalt har vi 39 tomatplantor i år (av 34 sorter) och 11 gurkplantor (av 10 sorter). Dessutom ska några chiliplantor och ganska många physalis och gyllenbär få plats. Jag har vårt växthus och grannarnas att tillgå, och så en skyddad plats bakom glas på uteplatsen. Allt ska nog få plats men lite måste jag tänka innan jag börjar gräva.
Nu när dagen går mot sitt slut, är i princip alla tomater, gurkor och chili (utom de som ska stå i grannarnas växthus) omplanterade och placerade i den jord de ska leva i resten av sommaren. Det var verkligen hög tid att göra detta. De små krukorna var fyllda med rötter och flera av plantorna slog huvudet i hyllan över sig i det lilla växthuset och många plantor blommar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar