lördag 6 maj 2017

Glimt från Gotland del 2: Bara Lau

På Gotland finns många kyrkor. Två av dem tittade vi lite extra på förra helgen.

Lau kyrka är kanske mest känd för sin akustik. Efterklangen är på 12 sekunder!! Det finns musik som är specialkomponerad för kyrkan och bara kan framföras där.
Lau kyrka har fem ingångar och det är också rätt unikt. Alla portar har sitt eget användningsområde: genom en bars barn in till dopet, en användes vid konfirmation, en för brudpar, en för alla andra tillfällen i livet och genom den femte bars den döde ut vid begravningen.
Dessutom förundrades vi över hur stort allt var! Ljuskronor, kors och pelare var gigantiska och skulle mer passa i en katedral än i en landsortskyrka (även om den är Gotlands största). Triumfkrucifixet är antagligen nordens största! I altarskåpet fanns Jesus och Maria avbildade tillsammans med 14 (!) apostlar. Kanske är kyrkan så stor och pampig för att här gick den östra pilgrimsvägen mot Nidarosdomen i Trondheim.

Bara kyrkoruin var en helt annan upplevelse. Kyrkan uppfördes på 1200-talet och övergavs att förfalla redan på 1500-talet men murarna reser sig fortfarande ståtliga mot skyn. Och inbäddat i försommarens ljuvliga grönska blev det en väldigt vacker upplevelse.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar