torsdag 15 september 2016

Sommarens sista(?) dag

Mitten av september. Högsommarvarmt.
På ett sätt kan jag tycka att det är lite "fel", att naturen och temperaturen inte är i takt med almanackan.
Men till största delen tycker jag att det är rätt. Jätterätt. Jag stormtrivs och bara illnjuter. Tänk att få en så lång och ljuvlig sommar. Då kan jag kanske genomleva en höst och vinter!

Den stora oxeln har röda bär, som den ska så här års

Prassliga höstlöv på marken

Även vårt lilla äppelträd bär frukt detta äppelår

Jag har varit ute i princip varje minut sen jag kom från jobbet:

Först bara satt jag i solen och njöt. Drack en kopp kaffe och åt en skål nyskördade bär från trädgården; ett par smultron, en näve gyllenbär och en hel del jordgubbar. Jag vet inte vad som hänt med våra jordgubbsplantor - på försommaren gav de ingen frukt, men den sista månaden har vi kunnat plocka en del.

Jordgubbe. Liten men god, och det fanns en hel del
Jag tog en fotorunda i trädgården. Det är så osannolikt mycket som blommar just nu, fast det är helt fel tid för det. Så jag ville spara på mig bilder av dessa guldkorn, att ta fram och glädjas över en dag när sommaren känns avlägsen.

Höstanemonen ger sig inte

Pelargonen Denise i närbild

Remonterande rosor


Lejongap får mig att tänka på min farmor <3

Kolla vilken solros!

En till av våra solrosor

Syrenhortensian fortsätter envist att blomma

Ytterligare en av våra rosor som blommar om nu

Rosenflockel (?)

En liten dahlia som ser ut att vara gjord av porslin

En av de sista doftliljorna under en blå himmel

En liten pensé som just slagit ut

Sen bytte jag om och jobbade en stund i växthusen och köksträdgården. Skördade tre gurkor, ett par stora squash, en handfull störbönor, några tomatillo och många tomater. Inte så många som tidigare, det märks att vi passerat kulmen, men fortfarande så många att vi inte kan äta motsvarande mängd. (Häromkvällen minskade jag lite på överflödet genom att ta med alla småtomater vi hade, till samlingen i kyrkan. De många sorterna och de oväntade utseendena gav upphov till samtal och förundran. Det var roligt.)


När jag ändå höll på i växthusen klippte jag bort en hel del bladmassa och tog bort några plantor som gjort sitt för i år.

Sen började skymningen komma krypande och jag tog en promenad med hunden. Förundrades över månen som hängde stor och gul-orange mellan träden. Jättefin.

Under promenaden planerade jag vilka ingredienser jag skulle ha i grönsakssaltet jag tänkte göra. Men när vi kom hem ville jag inte stanna inne i köket. Så jag höll till i uteköket. Vilken välsignelse att ha ett sådant! Jag gjorde två sorters salt, ett vitt och ett rött var min tanke. Det vita blev svagt ljusgrönt och det röda blev illande rött. Ska bli intressant att se vilka färger som är kvar när det torkat.

Vitt salt:
1 liten vit squash
2 tomatillo
det vita på en liten purjolök
7-8 gula störbönor
gissningsvis 20 basilikablad
1½ dl salt

Rött salt:
1 röd spetspaprika
3 små bifftomater (det är ju mer kött och mindre kärnor i dem än i vanliga)
1 pytteliten rödlök
2 ganska små mörkröda morötter
1 dl salt

Mixade alla ingredienser, hällde ut på ollorna i torken. Jag har klippt till bakplåtspapper (inte papper utan sånt som man kan använda oändligt många gånger) i lagom storlek för ollorna. Satte torken på ca 40 grader. Tycker rent allmänt att det är bättre med låg temperatur än att nästan bränna det man torkar. Nu kommer det att ta ett par dagar innan det har torkat till hårda "kakor" som jag får bryta sönder och mixa igen. Sen blir det förhoppningsvis gott och vackert grönsakssalt att använda till frukostäggen, grönsaksröror och allt annat vi vill salta.

Nu sitter jag kvar på uteplatsen. Klockan har passerat tio och jag har många ljus tända. Det är vindstilla, inga myggor finns och med en sjal lite lätt över axlarna klarar jag mig länge än. Så jag går inte in förrän jag måste sova. Väderprognosen säger att det ska bli lite svalare från och med imorgon. Så det är lika bra att passa på att njuta och suga ut det sista som går av den här dagen, som kanske är den sista sommardagen för i år.
Kurar skymning på uteplatsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar