torsdag 29 juni 2023

Tomatfrossa

Den första tomaten för säsongen börjar mogna. Och ändå ägnar jag hela kvällen åt att tillaga tomater.  Men det finns en förklaring: Jag har en kollega som odlar ungefär lika mycket tomater som jag, och som jag byter frön och erfarenheter med. Han behövde minska mängden frysta tomater och gav dem till mig. Vi har redan tillräckligt mycket i frysen, vi också. Så jag bestämde mig för att laga till hans tomater och ta med dem tillbaka till honom (och andra) på jobbet. 

Jag började med att söka reda på nya dessert-recept och så modifierade jag dem till att passa mig och de ingredienser som fanns hemma. Eftersom tomaterna var frusna kunde jag inte kärna ur dem, men de flesta skalade jag. Och så mixade jag dem väl. 

Sen tog jag med det här till jobbet där alla smakerna uppskattades rejält.

Inlagda tomater

24 st körsbärstomater
2 msk honung
Skala tomaterna och lägg i en burk. Häll på honung tills det täcker. Låt marinera några timmar i rumstemperatur

Pannacotta:

10 torkade aprikoser
2 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
ca 1 liter tomater
2 dl vispgrädde
4 gelatinblad
Ha ner allt utom grädde och gelatin i en kastrull och låt det puttra ihop ca en halvtimme. Häll i grädden och värm (inte koka). Tillsätt blötlagda gelatinblad. Häll upp i små skålar eller glas. Ställ kallt.

Söt tomatsås:

10 plommontomater
2 msk citronsaft
2 msk smör
4 msk råsocker
1 nypa salt
Dela tomaterna. Smält smör och socker i en kastrull. Rör ner tomater, citronsaft och salt. Låt sjuda en god stund (bortåt en timme) så att det kokar ihop och reduceras. Mixa om du vill ha en slät puré. Låt svalna. Den här blev allra godast och funkar som glassås mm.

Tomatcurd (stor sats)

1 kg tomater 
4 msk pressad citron
½ tsk vaniljpulver
6 dl socker
8 ägg
200 g smör
Mixa tomater. Låt dem puttra ihop en halvtimme tillsammans med citron och vanilj. Mixa igen om det behövs. Vispa ihop socker och ägg och blanda med tomatröran. Värm tills det tjocknar (koka inte). Rör i smöret så det smälter. Jag tillsatte även 1 blötlagt gelatinblad för att få mer stadga på curden. Låt kallna och förvara i kylskåp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar