tisdag 19 februari 2019

Halvskaft och lite trixande

Min väv har krävt lite fixande. Den väv som ska bli möbeltyg att klä om stolarna i matsalsmöbeln med. Provväv gjorde jag på en smal och kort remsa för att testa mig fram till vad jag ville ha. Till slut blev jag nöjd:
Det blev en botten med tre färger på inslag för att få det lite melerat och inte så "platt". Svart, grått och beige cottolin. Bindningen är oliksidig korskypert med inslagseffekt så de bruna bomullstrådarna i varpen kommer knappast att synas.
På den bottnen vill jag ha "blommor" i orange/brunt. På provväven plockade jag in dem, men på den riktiga väven vill jag ju kunna trampa för att få rätt skäl även för de inslagen. Först trodde jag det skulle bli ett hopplöst projekt eftersom min vävstol bara har åtta skaft och trampor och jag trodde fler behövdes. Men då fick jag tipset om halvskaft som skulle lösa problemet.


De trådar jag vill sänka för mitt mönster har jag lagt ett solv över och trätt båda ändarna av solvet på en skaftkäpp. Eftersom jag har flera trådar bredvid varann som ska sänkas kan jag låta dem gå under ett gemensamt solv. Detta skaft knyts till en trampa. Så när jag trampar ner den sänks de "snarade" trådarna oavsett vilka vanliga skaft de sitter på.

Men när jag solvat och skedat och knutit klart visade det sig att mina halvskaft hade dåligt, eller nästan obefintligt, skäl. Alltså måste jag börja fundera och testa andra lösningar. Jag hade knutit halvskaften direkt till varsin trampa men det funkade uppenbarligen inte. Första försöket blev således att knyta dem till kortlattor. Lite bättre blev det nog men långt ifrån bra. Efter ytterligare funderingar blev jag till slut nöjd.
Halvskaften drog egentligen bara neråt. Men jag fäste dem till en övre skaftkäpp med ett solv i vardera änden. I och med det kunde jag fästa dem även till långlattorna som lyfter skaftet. De två mönstertramporna är bundna till varsin latta som sänker det ena halvskaftet och höjer det andra, och som höjer alla kypertskaften - men bara lite. Eftersom halvskaften påverkar samma trådar som finns på kypertskaften kunde jag inte både höja och sänka fullt ut.
(De fyra tramporna för kypert påverkar inte halvskaften.)
Det tog alltså ett bra tag att prova mig fram till en lösning jag var nöjd med.

Det här var svårt att förklara med ord. Men ungefär lika svårt att visa med bilder. Försöker ändå:

Solv över de trådar som ska sänkas i mitt mönster

Solven är fästa på ett skaft så jag kan sänka just de aktuella trådarna

Varje halvskaft har ett överskaft tack vare ett ensamt solv i var sida

Här ser det ut som vanligt...

...men jag har långa snören till långlattorna för att höja kypertskaften "lagom"

Snörena till höger sänker det ena halvskaftet och höjer det andra, och de fyra till vänster höjer kypertskaften lite

Skälet på en av mina mönstertrampor.

Och när jag äntligen trodde jag kunde börja väva hittade jag ett skedfel nästan mitt i väven och måste ägna ett par kvällar åt att skeda om närmare 600 trådar. Nu är det äntligen klart! Vågar jag tro att jag kan börja väva snart, eller kommer jag att hitta fler saker som måste korrigeras?!

Här var mitt skedfel. Men det är åtgärdat nu


1 kommentar:

  1. Så roligt att se och höra, hur du löser problemen. Gläder mig! man blir alltid glad av att människor "förstår" väven och ser hur man kan lösa problemen.
    Gratulerar! Du är en av dem.
    Kram Monika

    SvaraRadera